2019-07-02 653 瀏覽
近排戀上去舊城區覓食,事關食得太多連鎖店,所以覺得小店不時會帶來驚喜,然而今次就搵食搵到九龍城,但唔係食泰國菜,而係日本菜。軟殻龍蝦沙律($168)平時食軟殻蟹就食得多,軟殻龍蝦真係第一次食,事關店員話係新菜式,仲極力推薦。而沙律唔單止用左沙律菜,最估唔到係用左營養價值極高,又名綠色魚子醬嘅海葡萄(海藻的一種),食落一細粒一細粒咁,口感好得意,蘸上沙律醋更是一級棒。至於軟殻龍蝦都清得好乾淨,每個部位都食得,而且幾脆口。牛石精選盛合($548)日本伊籐和牛肉眼A5:係最高等級,油脂分布均勻,入口即溶,幸福感滿溢。日本伊籐和牛西冷A4:一開始會認為西冷無咁好食,點知係勁juicy,仲充滿油香,仲不會膩。日本伊籐和牛A4-肉眼背鋒:相對以上兩種係較彈牙,口感十足。牛舌:燒完後都好爽口,不會輸泄俾其他部位。牛小排:雪花都係好靚,色澤仲更通紅,有豐富肉汁。日本雞腿肉(右):肉質鮮嫩又滑身。日本黑豚西冷(左):薄薄一片,燒數秒就可以反轉,然後數秒後就食得🥰,好香口。日本黑豚腩:富脂肪香,同樣油而不膩。不得不提,店內有不同調味料提供,包括海鹽、黑胡椒、wasabi、蒜汁&牛肉汁,不過個人覺得加點海鹽

軟殻龍蝦沙律($168)

牛石精選盛合($548)

牛舌:燒完後都好爽口,不會輸泄俾其他部位。

牛小排:雪花都係好靚,色澤仲更通紅,有豐富肉汁。

日本雞腿肉(右):肉質鮮嫩又滑身。

日本黑豚腩:富脂肪香,同樣油而不膩。

不得不提,店內有不同調味料提供,包括海鹽、黑胡椒、wasabi、蒜汁&牛肉汁,不過個人覺得加點海鹽就夠,事關唔想遮蓋咁高質嘅肉味。

從此可見,今次舊城區小店覓食並沒有失望,值得再黎。
  • 牛石精選盛合
  • 軟殻龍蝦沙律