2020-09-15
餐廳走日式路線, 首先門口用日式趟門, 餐廳面積唔大, 同一時間只可以容納4枱客人🛎 餐廳內部裝修都幾有風格, 牆上掛左唔同既裝飾, 櫃度擺左各式各樣既日式酒樽🍾 幾塊日本神舍既御守🎐 同埋一啲工業風既燈飾💡 成個感覺好cozy同埋好似置身日本咁🇯🇵 呢間餐廳由老闆一個人一腳踢打理曬全部野, 由樓面到廚房都係老闆一手包辦👨🏽🍳 所以大家去之前要whatsapp卜位呀☎️ 以餐廳一人經營黎講, 食物既選擇都幾多, 而且每款都好吸引同埋有特色😍 因為得老闆一個人, 所以食物等候時間會比較耐, 雖然得一個人但係我覺得老闆係超級有條理, 同埋超級有禮貌👍🏽 大家等待既時間可以飲下啲無咖啡因既麥茶暖下身先, 其實飲下茶傾下計啲野食已經到, 所以係一個唔錯既體驗😌 大阪黑咖喱, 吉列厚切豬扒飯🍛($150)咖喱飯係呢度既signature, 基本上一定要叫, 而且佢係用北海道頂級既豚肉🐷 咖喱飯除左睇得仲食得, 擺盤簡單得黎又精美📸 超級綿滑既4.3日本牛乳蛋包飯同埋炸得酥脆得黎又唔油膩既吉列豬扒浸淫左係滿滿香濃得黎又唔會過份調味既咖喱汁入面, 真係好耐冇係香港食過咁出色既日式咖喱飯🤤極上安格斯牛
大阪黑咖喱, 吉列厚切豬扒飯🍛($150)
極上安格斯牛肉野菜鍋🍲($170)
睇Menu既時候已經俾個安格斯牛肉吸引左, 難得黎到梗係要試下佢啦😌 呢個鍋既份量十足, 好似日本卡通片會見到既食物咁😂 牛肉有大概6-7大片, 有超香濃既牛肉味而且唔會韌🐮 另外仲有大量既草菇同埋金針菇, 重點係啲扁烏冬, 掛曬湯汁超好味😍 個醬油湯底好正, 飲完唔會覺得口渴
吉列廣島蠔🦪 ($60)(4件)
勁耐冇食過蠔既我, 真係食等得格外滋味, 炸得好酥脆, 蠔比較細粒, 但係都食到蠔本身既香味
男爵薯餅🥔($50)(2件)
薯餅好大塊, 而且好厚實, 薯蓉既部分好creamy, 仲食到少少洋蔥既味道🧅 我個人比較鐘意食呢款日式炸薯餅多過西式果隻, 所以呢個真係冇得輸
呢間小店食物既價錢略比出面其他餐廳既貴, 但係我覺得無論食物質素, 環境同埋服務都絕對值呢個價錢👍🏽 大家去前最好whatsapp問下營業時間同埋記得一定要卜位呀