2019-08-01 1890 瀏覽
同舊朋友難得一聚,搵左個聚腳點,揀左呢間金御海鮮酒家做宵夜地點,有幾次都去左5樓間金苑宵夜,今次落兩層試番次金御。同舊朋友相聚好唔好食唔算重點,自在有d餸汁過下口癮,咁呢間餸菜又冇令我太失望,有基本水準🙆🏻‍♀️我地order左脆皮燒腩仔、沙薑雞腳、虎皮椒味菜炒豬肚、生啫通菜煲、蟹籽燒賣皇、韭菜白飯魚煎蛋🍳、2枝藍妹🍻首先前菜脆皮燒腩仔皮系夠脆,仲有沙薑雞腳一樣夠熱度唔會一上就凍冰冰,屬正常水準。主食方面:👉🏻虎皮椒味菜炒豬肚豬肚比較難咬有d橡膠感覺,味菜系指咸菜,咸菜反而系呢道餸最增味嘅配菜,配酒都好好送口,而虎皮椒虎麻麻,見有清到籽粒,應該怕太辣,但炒得太乾身,唔太食到椒味👉🏻生啫通菜煲呢個系3個主食入面最得分,因為佢有加到蝦乾、豬肉碎系裡面,味道方面食出可能有加蝦醬,非常夠味之餘菜身又冇過軟,爽爽地口,讚👉🏻韭菜白飯魚煎蛋呢個平時出街好少見咁配搭,一上枱個面全部望落都系蛋,但只要一反轉就會發現滿滿嘅韭菜同白飯魚,加上上枱時加埋胡椒粉灑上蛋上,帶少少胡椒辣味更添風味,又系送酒嘅皆品蟹籽燒賣系意外系推廣menu見到,難得宵夜都仲有得叫番籠點心食下,一於加單,燒賣都幾大粒入面亦有彈牙口感

脆皮燒腩仔

生啫通菜煲

👉🏻生啫通菜煲

👉🏻韭菜白飯魚煎蛋

蟹籽燒賣

蟹籽燒賣系意外系推廣menu見到,難得宵夜都仲有得叫番籠點心食下,一於加單,燒賣都幾大粒入面亦有彈牙口感,又冇隔夜/賣剩倉底貨嘅感覺,唔錯啦~

♨️整體上不過不失,3個人食宵夜可以坐到張中枱,夜晚人流冇咁密,不過唯一注意⚠️系場地會有客人食煙,如果唔食煙/唔鐘意煙味🚬朋友要慎重考慮唔好宵夜時段用餐❗️

🙋🏻‍♀️俾多啲機會唔同食店,只要樂意比機會,通常進步空間可以好大,時日有加會愈做愈好,香港人太健忘急速,對一般評價或要等既食店都唔會返轉頭,相信大家可抱着支持本地食店想法,成長對每間餐廳都十分重要,請一齊多一分抱容之心❤️。👍🏻
2019-07-23
$155 (宵夜)
脆皮燒腩仔
生啫通菜煲