2019-04-20
講起高速線壽司,大家都不期然會諗起某間連鎖壽司店,不過九龍灣megabox都有一間「九井壽司」,食店運作方式同某連鎖店真係好相似呀!光顧時間是周日晚上6點左右,已經要取飛等候,食店位置商場9樓,可以說是小朋友的玩樂天地,所以店外都有不少兒童玩樂設施及遊戲機等,食店亦有送汽球給小朋友,呢點係值得一讚嘅!等咗大約20至25分鐘,終於可以入內,點餐至送餐整個運作方式跟連鎖店一樣,用平板電腦點餐(不過此店電腦固定,不能移動,較不方便),送餐則用上下兩層運送帶傳菜。食物選擇方面,相比起連鎖店,九井壽司的食物選擇相對較少,價格亦較貴!不過有一款親子迷你丼(20元/碗)則價格相宜,但不少每次都能點,有時店員會話售罄!?除了親子迷你丼外,還叫了日式叉燒烏冬、玉子手卷、三文魚加洲卷、玉子小卷、蟹柳小卷、海蜇、燒蕃薯仔、沙律。食物味道整體表現不過不失,價格雖然較連鎖貴,不過份量都多少少,不過整體壽司飯鬆軟,一夾或未夾就散!值得一提嘅係,每order 4款食物就有一次抽獎機會(直接喺平板電腦玩),但未必中,我們抽3次,中1次,中左包Qoo的蘋果汁(都算好嘅,笑!)。