與細姨共聚台式下午茶 <IVY>等級42011-06-1134 瀏覽 關注 細姨搬屋,搬嚟搬去第三次,都離唔開置富花園;因為住慣咗加上實用率高,俾著我就唔會買樓齡大過自己嘅屋嘞! 原來美心酒樓已經結業,怪不知細姨帶我去一間台式餐廳 <生活知味>。 一睇餐牌,下午茶好平呀! 估唔到香港區都搵到超值下午茶呀! 店員還遞上兩杯茶,服務算不錯!一睇餐牌,下午茶好平呀!我食咗 醬汁豬扒 + 蚵仔麵線 下午茶餐 $25 醬汁豬扒 - 無落鬆肉粉,亦唔會韌;醬汁咸咸地幾惹味!我覺得好味! 蚵仔麵線 - 蚵仔即係蠔 BB,份量比預期多! 麵線有點爽口!真不錯!配料有冬菇絲、 酸菜絲、芫茜碎,增添不少滋味!湯底較濃及杰身。 熱茉香奶茶 好大杯!熱辣辣! 茉莉香氣撲鼻!飲一啖,原來未加糖,加咗兩包糖後味道剛好!不過,質感較稀!醬汁豬扒 + 蚵仔麵線 + 熱茉香奶茶蚵仔即係蠔 BB,份量比預期多!至於,佢食咗:餐肉蛋公仔麵 + 凍檸檬茶 $28 聽佢講餐肉係硬嘅,佢知食公仔麵無益,但係與公仔麵有不解之緣!真無付! 埋單 $53 呢度清靜又就腳,一走出去就係巴士站。 以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享與細姨共聚台式下午茶 生活知味 https://s.openrice.com/QrbT07J8X00檢舉 張貼 評分4味道4環境4服務4衛生5抵食推介美食醬汁豬扒 + 蚵仔麵線 + 熱茉香奶茶一睇餐牌,下午茶好平呀!蚵仔即係蠔 BB,份量比預期多!用餐日期2011-06-04用餐途徑堂食人均消費$26.5 (下午茶)