2016-01-17 373 瀏覽
今日lunch去北角做嘢,做完嘢之後諗住搵男朋友一齊食嘢,於是走去open rice搵餐廳,見到其中一間叫做Alize Noire de Nova嘅餐廳,於是就決定去試吓,餐廳裝修好華麗,而且好大,座位亦都很多,感覺十分舒服,入到去之後,一坐低, 侍應就即刻遞上餐牌,餐牌金色的,十分高貴,封面上寫上餐廳的名字和簡單的圖案,令人賞心悅目, 揭開一體,寫住lunch Menu , A 至 H餐任揀,選擇十分多,另外一邊就寫住afternoon tea,我哋分別order咗兩個燒紐西蘭牛肉眼扒配紅酒,分別是五成熟和七成熟。於是就靜心等待侍應送上食物,餐廳上除咗裝修十分別致,仲有吧枱,而且可以俾人掟標,餐廳上的人未算多,可以靜靜地傾計。我就order左一個咖啡同埋忌廉湯。侍應為我們送上麵包配上牛油。麵包冇經過烤製,所以唔會燶,但係十分鬆化。 個忌廉湯味道十分濃郁,但係又唔會太過鹹。忌廉湯入邊有啲蘿蔔,十分香口。直情想再order多一個再飲。過咗一陣,侍應就送上肉眼牛扒,未食已經聞到十分香,旁邊有粟米粒,薯角,賣相十分吸引,而且size也很大。用刀切落去果下,十

個忌廉湯味道十分濃郁,但係又唔會太過鹹。忌廉湯入邊有啲蘿蔔,十分香口。直情想再order多一個再飲。過咗一陣,侍應就送上肉眼牛扒,未食已經聞到十分香,旁邊有粟米粒,薯角,賣相十分吸引,而且size也很大。用刀切落去果下,十分容易切開唔會太硬,肉味十分濃郁和新鮮。lunch食呢個就夠晒飽,十分滿足。

飲品方面,叫咗一個咖啡,外貌也十分吸引,而且咖啡味濃郁,又唔會太苦,簡直為lunch添加左精神。食時所有嘢之後,加多$15 ,就可以嘗試到今日餐廳推介嘅甜品,係一個香蕉蛋糕配朱古力雪糕,淨係聽個名都覺得好好食,送上甜品的時候,見到賣相都好靚,略嫌不足嘅係就size太小了。
香蕉蛋糕味道好香口,有別於出邊食嘅香蕉蛋糕,感覺師傅十分用心製造,令人回味無窮,另外朱古力雪糕吃落去果下就唔似雪糕的感覺,有少少creamy同埋苦苦地的感覺,十分特別。

總括嚟講,餐廳環境,食物,侍應的服務態度都非常良好,香蕉蛋糕下次可以再試。同埋可以在試試餐廳裏其他嘅美食。