以前喺尖沙咀返工,成日去厚福街覓食。H8呢幢大廈有好多食肆,lunch time 我經常會去上面間德美,佢個lunch set 超滿足超抵食! 重遊故地,德美猶在,但就見到有間新嘅新派粤菜。我都想知粤菜可以點新派法,於是就俾個機會佢!入到去,環境唔錯,以藍色同淺木色做主調,雲石紋枱面,碗碟都幾有質感。水箱入面啲海鮮幾生猛。首先開左壺茶,陳皮普洱,陳皮味極濃。叫左兩個前菜,分別係冰鎮話梅涼瓜同脆皮八味豆腐,兩個都非常好食!個苦瓜透心涼,話梅味滲入每一條苦瓜,每一啖酸甜清涼,好正呀!!個脆皮豆腐熱辣辣好香脆惹味,個皮嘅厚度適中,豆腐軟滑,外脆內軟。食完前菜,飲碗手工菊花羹。豆腐𠝹成菊花形,巧手之作,成碗都係非常豐富嘅蟹肉,每啖都食到,湯底似魚翅湯嗰啲味,只係爭左魚翅。食完前菜同羹,愈食愈肚餓!一次過上晒3個主菜!銀山火焰牛柳條、參巴醬炒象拔蚌同埋我喺其他地方未見過嘅海鮮芋頭烙。侍應放低個煲,即刻點火。燒一燒,啲酒香、肉香就散晒出黎,真係流晒口水。牛柳下面有好多洋蔥氈底,好多洋蔥汁,啲牛柳keep住juicy唔會太乾,調味夠!👍🏻 海鮮芋頭烙好特別,以為佢會似蠔餅,但更似flat bread

首先開左壺茶,陳皮普洱,陳皮味極濃。

海鮮芋頭烙好特別,以為佢會似蠔餅,但更似flat bread。配料有蝦米、炸左嘅瑤柱粒同埋芋頭,面頭有啲類似紫蘇葉嘅物體,仲有芫茜,食落香脆、鬆化、有咬口。我問侍應呢個餅有冇醬汁點,佢話冇,不過可以攞個秘製蝦米醬俾我試下。好彩問一問!個醬真係好惹味,甜甜地少少辣,同個餅好夾!!建議你地問佢攞!!

相比之下,參巴醬炒象拔蚌就冇咁突出,可能俾其餘兩道菜冚左,其實個參巴醬都惹味,有星馬嘅風味,不過有啲瓜中和返,冇其他咁濃味,始終我都比較重口味。

食飽飽,仲有甜品送!桂花椰汁糕,奶味重、有桂花嘅清香解膩,平衡返。咖啡糕都係,奶味重、有咖啡嘅甘平衡返,兩款都好味!我個人比較鐘意咖啡糕,咖啡味幾香濃。

最後再呷一口陳年普洱消滯,完美地為呢餐新派粵菜畫上句號。