上星期又有返啲涼意,傾開講到好耐無聚埋一齊圍下爐,興起就約齊幾隻火鍋友滾返晚呢次我地決定試新野,揀左間喺尖沙咀由內地引入既新開火鍋店聚頭呢度既裝修都幾有特色,有著中國風既佈置格局,但四周同天花卻設置不少現代風的霓虹光管文字字句話明要滾返晚,咁就緊係要先挑鍋底先啦!而揀得黎食重慶火鍋,又無理由唔食麻辣既,不過我地當中有唔食得辣既小薯(例如係小妹我本人),所以我地就決定要個“鴛鴦鍋”HKd$180+10%,分別要左正宗洪崖洞麻辣鍋(小辣)同“強身松茸野菌鍋”HKd$+10%鍋底一上到黎已經聞到超香,菌湯個邊仲會附上一碟真材實料既松茸俾我地個湯滾起之後加落去而醬油就可以行出去自己調教,當中既醬汁碟仲好有心思,醬汁碟有兩格,其中一格可以放個通窿嘅膠板係無醬油個邊,咁食既時候就可以隔走啲湯,唔好咁易稀釋曬啲醬油食親火鍋邉爐呢啲,靚肉是必須的所以我地order左一份“洪鼎盛肉拼盤B”HKd$560+10%拼盤有齊美國安格斯牛板腱、和牛牛丸、美國肥牛、本地手切牛同埋澳洲和牛牛舌肉既質素相當唔錯,個和牛牛舌粒更係爽嫩又和味取得我地既一致好評除左肉肉拼盤之外,我地仲要左一份“洪鼎海鮮拼盤B”HKd$56

話明要滾返晚,咁就緊係要先挑鍋底先啦!

食親火鍋邉爐呢啲,靚肉是必須的

肉既質素相當唔錯,個和牛牛舌粒更係爽嫩又和味
取得我地既一致好評

除左肉肉拼盤之外,我地仲要左一份“洪鼎海鮮拼盤B”HKd$560+10%,同樣係份量之作!!
有齊膏蟹、貴妃蚌、美國桶蠔、竹串海蝦同日本大元貝

全部海鮮都好新鮮,隻隻桶蠔都大過手掌,滿足感大到呢

除左靚肉靚海鮮之外,呢到仲有唔少特式火鍋料,就好似呢份“五色火鍋小籠包”HKd$88+10%咁,夠gimmick得黎而個味道都唔錯,用小籠包黎打邊爐真係第一次

呢度仲有依家少見既“豬腦”HKd$48+10%呀

處理得好乾淨,食落軟綿幼滑,真係好正

而“鴨血”HKd$48+10%一向係麻辣鍋既好朋友,我地又點會唔點返份呢

而“黑毛肚”HKd$118+10%同“”重慶伸腿瘦鵝腸HKd$88+10%都係店員同我地大力推介既火鍋料,仲係每日限量供應架

兩者又係處理得乾淨又新鮮,爽脆既口感同香麻既辣鍋簡直係絕配

配埋清潤既“自家竹蔗水”HKd$58+10%就係爽上加爽