2021-04-03 956 瀏覽
芋圓一向係我至愛,不過每次經過銅鑼灣鮮芋仙店舖,都大排長龍,直到今日經過店舖,見到前面排隊既人數得5個左右,就沖左去排隊買,當時諗住堂食,但見堂食比較人多,就轉左買外賣回家食。今次我一共買2碗糖水,第一碗係芋圓4號,第二碗係招牌仙草冰沙。-芋圓4號芋圓4號入面有芋圓、紅豆、珍珠,珍珠就有點硬,芋圓同紅豆就無咩特別,甜度方面都剛剛好。-招牌仙草冰沙招牌仙草冰沙入面有芋圓、仙草凍、仙草冰沙,芋圓煙韌彈牙,仙草又可以清熱氣,夏天食可以消暑,份量方面又多。-整體而言,雖然芋圓係主角,我覺得仙草相比芋圓好食,中意食仙草既朋友,可以一試,不太甜之餘,又透心涼,唯一唔好既係等待時間比較長,想食既朋友要俾小小耐性去排隊。
芋圓4號

招牌仙草冰沙

20 分鐘 (外賣自取)
午餐