2004-02-21 49 瀏覽
呢間舖仔o既臭豆腐唔單止o係旺角出晒名, 應該可以話係全港出名. 呢o的都係拜傳媒所賜, 間接幫佢地做o左宣傳; 佢地亦都好識利用傳媒, 話自己特別安裝o既抽氣系統, o係炸臭豆腐時唔會擾民咁話. 老實講, 佢o的豆腐o既「香味」o係我未行完條"金魚街" (通菜街) 就已經聞到, 足以證明佢地o的臭豆腐o既「功力」是何等深厚!其實大家都唔洗「臭」色變, 因為呢度o的臭豆腐離遠聞到係好攻鼻, 但拎到手上食o既時候, 反而唔多覺臭味o既存在. 講到食味, 呢度o既臭豆腐係有一定水準, 個外皮夠鬆脆, 裡面軟豆腐o既質感真係好似cottage cheese, 有自然o既豆味同甜味, 而且每次o黎食佢地o的豆腐, 唔係新鮮炸起就係保持得好暖, 從來唔會凍冰冰. 5蚊一件, 好抵食o丫!