講起食土耳其旋轉烤肉,我就會諗起一大碟熱辣辣嘅肉同埋好多好多濃味嘅醬汁,每次食之前都肯定要留定個空肚去食!今次推介呢間都唔例外,午餐食完呢餐之後,晚餐我都食唔落地點:係正灣仔道呢個該區嘅核心地段,商店住宅林立嘅地區,絕對係打工仔搵食嘅好地方!個人建議坐巴士同埋叮叮會方便啲,地鐵嘅話就要行大約十分鐘環境:餐廳屬於小店家族形式,地方唔算太多。可能係真土耳其人經營嘅關係,入面裝修係好有地道色彩,色彩繽紛,牆掛上左好多土耳其風光嘅畫同埋彩碟裝飾,好有一種溫和嘅感覺唯一不足就係電視聲比較大,而且播廣東話頻道食物質素:旋轉雞飯($69)土耳其餐除左烤肉出名之後,就係佢嘅份量!如果你係細食之人,我建議大家記得帶定個飯盒分兩餐食!先肯份量,雞肉已經佔左成隻碟嘅一半飯嘅份量係一整大碗,仲要裝到實一實果隻...老闆應該真係好擔心入黎嘅一食唔飽除左飯之後,仲可以揀薯條,目測隔離枱嘅薯條份量直頭多到跌晒出黎真係唔睇得少食物質素方面,雞肉經過多小時嘅燒烤,整成外皮燒焦嘅感覺,由於熱度控制恰到好處嘅關係,外脆內嫩,肉汁成功鎖係雞肉入面,juicy!除左烤肉之外,醬汁係土耳其菜嘅另一重要嘅環節!每枱都會放左三支自家

環境:
唯一不足就係電視聲比較大,而且播廣東話頻道

食物質素:

旋轉雞飯($69)

先肯份量,雞肉已經佔左成隻碟嘅一半
真係唔睇得少

除左烤肉之外,醬汁係土耳其菜嘅另一重要嘅環節!每枱都會放左三支自家新鮮製造嘅汁,本人較為喜歡蒜蓉同薄荷醬,蒜蓉醬嘅味道有啲似沙律/蛋黃醬,偏向膩一點,將烤肉嘅味道再加以提升,薄荷醬較為清新又唔會太重薄荷味,能夠中和一下烤肉同蒜蓉醬嘅膩感。辣椒醬唔算辣,對於小編呢啲唔食辣嘅人黎講到都唔覺辣,要加辣嘅話老闆會比支勁辣嘅汁比大家挑戰下
烤肉外仲配上海量嘅沙律菜,係食肉嘅同時幫大家中和一番

幾番努力之下,我都成功左食晒成碟飯,好飽...真係好飽

轉燒雞肉飯

服務:餐廳由土耳其經營關係,員工都係當地人。服務態度很好,好細心聆聽你嘅需要,仲會係食物送上之前拎住支酒精搓手液先為你好好清潔雙手🤲又會問你覺得食物點,要唔要其他醬汁之類咁

價錢:午餐嘅價錢就較其他餐廳黎講較為高,會另收加一服務費。不過可以一餐頂兩餐同埋咁好嘅食物質素,確係經濟實惠!下次都會再黎(不過會帶定個外賣盒)

2020-04-23
轉燒雞肉飯