2018-03-17 67 瀏覽
銅鑼灣間吉列牛忌廉烏冬專門店係耀華街, 由time square 行過去2分鐘就到, 好方便!! 唯一唔好處係大廈果2部lift 好細, 每次最多容納到10個人左右, 食飯時間要預多少少時間等lift~上到去, 感覺非常開揚, 因為一整排都係窗, 可以飽攬附近的景色。餐廳可以選擇的食物都幾多, 如果唔食吉列牛, 可以選其他飯, 價錢都相宜~不過我今日目標係吉列牛, 其他下次再食過。轉眼之間, 吉列牛定食已經上左台, 侍應同時亦都點著左隔離陶鑄爐仔送上來的係美國牛肩脊, 已經用吉列炸漿炸好左, 但內裡的肉仍然係血紅色, 正, 係時候上爐。一開始個爐火唔係好大, 要用D時間先聽到舊肉「吱吱聲」, 但其實好快就會熟, 一口一啖肉, 吉列外皮脆卜卜, 邊位脆口, 而牛本身既鮮甜肉汁仍然仲係入面,簡單gam 形容: 肉嫩鮮甜,皮薄香脆。個定食仲有2小碟前菜: 蕃茄仔同芝麻醬豆腐, 以及一碗味噌湯, 我猛gam 燒肉, 差D連碗飯都唔記得食。個飯又配上小小味素, 即使我燒晒D肉後仍然唔洗乾哽碗飯~ 正唯一美中不足的是舊豆腐比較小片。之後仲叫左個Passion Punch, 係熱情果fruit pu

不過我今日目標係吉列牛, 其他下次再食過。

吉列牛定食

正, 係時候上爐。

吉列牛

我猛gam 燒肉, 差D連碗飯都唔記得食。
唯一美中不足的是舊豆腐比較小片。
芝麻醬豆腐

之後仲叫左個Passion Punch, 係熱情果fruit punch, 係呢個空氣污染污重的日子令人精神為之一振啊~
Passion Punch
吉列牛定食