【Mina House】與精緻奢華扒房【37 Steakhouse & Bar】係鄰居。食完正餐過黎食甜品,兩樣共佔地3,000呎架!真係好大。【Mina House】既日文帶有「我們」既意思,相信係呢個集團想用佢地既誠意務求滿足大家所需,就算是供應甜品放題,都要令客人食到有質素既食物。時尚豪裝環境食甜品都會令身心胃口都非常滿足。 在堂既中間有一個可以容納10位客人的甜品吧台區,中間開放式的長桌,清楚欣賞廚師們的料理過程,卻彷彿可以療癒人心;話時話甜點注重視覺及美感效果,但呢度款款造型搶眼又極富玩味,精湛手藝真係太勁了。入面都係貫切了【37 Steakhouse & Bar】店舖裝潢...都係時尚摩登【Mina House】提供兩種不同的餐飲方式,讓客人自由選擇。.我地揀左Buffet,第二種是:以高性價比的體驗和價錢,品嚐精緻甜品。不過食完鹹食,見Buffet有精緻誘人的甜點放在甜品餐車上,多款華麗甜點...已經覺得好正!💋【Mina House】甜品Buffet  $158/1成人每位HK$158,小童每位 HK$108,甜品放題則由每日上午11時至下午5時半供應。慢慢食,可以坐好

💋【Mina House】甜品Buffet  $158/1
成人每位HK$158,小童每位 HK$108,甜品放題則由每日上午11時至下午5時半供應。慢慢食,可以坐好耐添!
眼看有「新鮮雜果杯、煎茶芝士杯、巧克力燕麥曲奇🍪、綠茶紫蘇蛋糕、芒果熱情果蛋糕、巧克力蛋糕、伯爵歌劇院蛋糕、香草栗子蛋糕、法式香橙乳酪蛋糕、 香草豆泡芙、馬檸撻等」,隨意挑選心儀的甜品,樣樣都有試吓。餐廳亦會不定期更新甜品款式。等你唔會咁悶次次都係食呢啲。

🔹我最喜歡的是綠茶紫蘇蛋糕
現場即切的。一抹翠綠的外型甚有夏日氣息,蛋糕富有宇治抹茶的回甘幽香,茶味濃厚,甜度不高。鬆軟的綠茶蛋糕及慕絲中間加入了紫蘇啫喱,點睛之處在於紫蘇jelly,但茶香真係好濃厚好出色。
綠茶紫蘇蛋糕

香草栗子蛋糕及巧克力蛋糕排第二
🔹香草栗子蛋糕,栗子泥香醇綿密的口感,搭配軟綿綿的蛋糕,雲呢嗱慕絲配上栗子蓉,滿口充滿濃厚栗香,勝在用上了法國的栗子蓉,栗子味更為香濃。對我這個栗子控而言,真是毫無抵抗力啊!
香草栗子蛋糕

🔹巧克力蛋糕你真係估都估唔到,佢既朱古力純度極高,高到回味到今時今日,深醇濃郁的可可韻味略帶苦澀,但我就是喜歡 100 % 的黑朱古力,太幸福了,不禁令我這個朱古力迷忍不住口encore完一件又一件,食到我極有內疚感呢。它是甜又膩但綿密鬆軟,相信朱古力迷吃過都會意猶未盡簡直媲美酒店Buffet Level。
巧克力蛋糕

🔹第三是煎茶芝士杯,煎茶芝士個名好吸引,因為兩款都是我喜歡的食物及飲品。用了煎茶粉末做的甜點, 是偏軟身的質地,煎茶味清香甘甜,配上芝士,很適合做茶點,食落質地軟滑細緻,芝士味就不太重,所以不會過於膩口。

🔹伯爵歌劇院蛋糕
奢華貴氣的歌劇院蛋糕,我成日都覺得好難整,跟足傳統做足8至9層之餘過程又煩,所以每次見到都係必食之一既蛋糕款式。用上伯爵茶配搭意外驚喜...以伯爵茶糖漿、海綿蛋糕、忌廉、朱古力製成,食落層次感豐富,又用了鏡面朱古力層層相間好靚,手工非常好呀。食落都好濕潤。唔乾口...
伯爵歌劇院蛋糕

🔹芒果熱情果蛋糕
熱情果醬做了一個鏡面, 芒果軟蛋糕底,造型鮮艷奪目,食起來芒果與熱情果的配搭酸酸甜甜,都係偏清新。發覺呢度一係主打好清新一係就主打好激進既味道。
還有一個甜品架擺放了許多一口一個的小甜點。造型精緻小巧之餘,也可以盡情淺嚐多個款式。
就好像比較特別特...👉🏻柑子撻
柑子撻

喜歡果撻的朋友一定要試試柑子撻,因為店員直說好像是由檸檬撻演變而成的,撻皮堅挺而富牛油香,所以改為採用果香較濃的柑子,酸酸的柑子忌廉平衡了蛋白的甜味,食落係清新醒神。加埋外型上都相對吸引,用火槍燒過後好靚,先吃一小口試一試。真係覺得甜品成日都會搞搞新意思。
柑子撻

👉🏻玫瑰草莓杯子蛋糕,想信女仔會幾開心。因為有玫瑰優雅清幽花香充滿夏日氣息。入口感到玫瑰味道自然,草莓而非香草精,幼滑既杯子蛋糕少酸多甜。都真係唔錯。

👉🏻法式香橙乳酪蛋糕,聽名道覺得樸實美感、天然好食既蛋糕,但果然真係淡雅既橙味幽香,讓乳酪蛋糕變清爽了亦會覺得用上了輕乳酪。放到最後吃也不錯啊!
👉🏻香草豆泡芙,泡芙蓬鬆酥脆的外皮,搭配入口即化的香草忌廉內餡,不會過於甜膩。最緊要入口都夠香脆。

👉🏻巧克力燕麥曲奇
香酥無比的燕麥餅乾絕對會打破你對燕麥片的刻板印象!但咁岩呢度曲奇質地偏向硬身,外層鬆化脆口,內裏則是脆口煙韌的口感,夾雜著粒粒朱古力。吃起來會覺得硬了點呢...

🔹香草紅桑子杯
綴以酸甜紅桑子,香草慕絲採用新鮮雲呢嗱籽取代香草精,味道自然,入口幼滑。食完好精神 。每款甜品都有列明所用材料如「乳製品、麩質、果仁、花生、甲殼類」,就算對食物有敏感的人士也可因應自己體質食用。So Sweet 既提示。
🔹餐廳自家製的雪葩都好好食,「雲尼拿、朱古力同雜莓味」
點了朱古力同雜莓雪葩,雜莓味道極酸,朋友就好喜歡,因為非常清新!但我都係喜歡朱古力味,感覺試餐廳取決朱古力的味道試會有不同層次的選擇。
朱古力同雜莓雪葩

最後想像不了會提供👉🏻雜果,非常開心呀,因為吃完這麼多甜品,的確會有點膩,所以來個新鮮雜果杯消滯解膩是貼心的鋪排喔。

【Mina House】呢個Buffet 所有甜品都加入玩味元素,款款皆展現不同的烹調技巧及面貌,無論是鮮忌廉、雪糕、宇治抹茶、慕絲都展現皆讓有人耳目一新的感覺。另外甜品Buffet外,有一個摩登芝士餅同拿破崙革命都好似好吸引,有機會下次要再來試試喔。身為甜品控的你,沒理由錯過吧!其實餐牌仲有提供滋味鹹點可供選擇...又鹹又甜,發覺食野真係好開心架。
下午茶
綠茶紫蘇蛋糕