2011-01-06
除夕, 好想吃韓燒但滿座. 剛巧"車立"門打開. 見佢食日本野睇下多唔多人. 點知門口無人. 問侍應無訂位有無位. 佢話有但要坐bar檯. 無所謂啦, 可以睇下師傅煮野食.其實我地坐低後上openrice有咩出名. 原來係牛腸鍋. 我地點在蕃茄湯底牛腸鍋---正呀!! 好肥美最岩寒冷冬天食. 愈耐食愈入味.最初見個鍋無咩料, 我地怕唔夠飽, 追多一客烏冬. 但食埋個烏冬就超級肚脤. 因為我地連湯都飲曬. 湯係精華. 但記緊烏冬唔係追加menu入面, 咁樣叫係HKD68. 請大家諗下要唔要加, 如果怕唔夠食就叫珍寶面(日式油面)HKD30. 煙肉生蠔串燒-----我一向唔鐘食生蠔, 無論佢係熟定生.因為係佢質地怪怪的, 點知呢佢包住煙肉, 我有覺特幾特別. 可能無直接咬到蠔面. 所以我接受到蔥花牛舌----正呀!!!出面會燒到硬. 呢度燒得剛剛好免治雞肉串燒伴蛋旦醬----D肉不"鞋"口, 超軟熟. 我地選醬燒汁+蛋王醬. 2種醬無搶雞肉味, 反而將雞肉更加惹味.食前請用生薑清一清個口再食串燒就更加好安格斯牛肉串燒--軟綿綿牛肉無渣.魷魚軟骨--圓嘟嘟, 好得意食落去仲過癮, 超爽
蔥花牛舌----正呀!!!出面會燒到硬. 呢度燒得剛剛好
安格斯牛肉串燒--軟綿綿牛肉無渣.
魷魚軟骨--圓嘟嘟, 好得意食落去仲過癮, 超爽口
蜂蜜梅酒----我唔飲酒但另一半想飲咁唯有選甜味d梅酒+埋蜂蜜應該唔難飲. 點知原來係錯, 飲落係藥水味@@................個樽幾靚既
吞拿魚碎壽司----吞拿魚好多好厚. 一口食曬, 正呀
總括來講食物都唔錯. 但服務最初少人都好勤力加水. 但唔會教我地點食個鍋. 反而多熟客時候, 就冷落左walk in既客人同好細心介紹每樣菜式俾熟客. 呢點就美中不足.仲有係食完後行街時, 個口勁多味精既感覺. @@