托工作既福,小妹時有fine dine 🍽既機會。 所以當聽到話土瓜灣好東西食時,港女上身既我不以為意,簡直係有眼不識泰山⛰。甫入門口,就感覺到餐廳氣氛同出面截然不同。 好彩有book位,當日係full house! 經Waitress 姐姐專業地介紹餐單同酒單,落單後好快就被投下第一枚美食震撼彈:1) Paleta Ham 一放入口,嘩!橡果香一野湧左上鼻頭。咬多兩下,油香咸香滲埋出黎。平時食ham最怕就係咸到冇朋友,好似想你飲哂支酒開多支咁。呢度既ham 調味得而,肉質唔靭。咁就俾第一道菜沖昏頭腦💫💫原來老闆同西班牙農場合作,自己養靚牛牛🐮同靚豬豬🐷。唔怪得頭先個ham咁好食。食完咁驚為天人既頭盤,食返個煙燻鯷魚青蘋果沙律定定神先。2) 煙燻鯷魚青蘋果沙律呢個鯷魚唔重魚味,但係肉質好滑溜。配上浸過醋嘅青蘋果,成件事都好fresh。不過啲蘋果偏酸,未必個個都鐘意。3) 虎蝦濃湯 (+68)港女我最鍾意食蝦,越大隻越好😛呢隻蝦高過個湯杯不特止,仲好香蝦味。蝦湯唔係杰身既,但係超級香濃。再將大蝦浸返落湯飲,充滿鮮甜既滋味~🥰🥰4) 任食沙律唔會食到苦味~👍🏻5) 任食薯條粗身而香脆,落埋
托工作既福,小妹時有fine dine 🍽既機會。

1) Paleta Ham

一放入口,嘩!橡果香一野湧左上鼻頭。

咬多兩下,油香咸香滲埋出黎。

平時食ham最怕就係咸到冇朋友,好似想你飲哂支酒開多支咁。

呢度既ham 調味得而,肉質唔靭。
咁就俾第一道菜沖昏頭腦💫💫

食完咁驚為天人既頭盤,食返個煙燻鯷魚青蘋果沙律定定神先。

2) 煙燻鯷魚青蘋果沙律

呢個鯷魚唔重魚味,但係肉質好滑溜。
配上浸過醋嘅青蘋果,成件事都好fresh。
不過啲蘋果偏酸,未必個個都鐘意。

3) 虎蝦濃湯 (+68)

港女我最鍾意食蝦,越大隻越好😛
呢隻蝦高過個湯杯不特止,仲好香蝦味。

蝦湯唔係杰身既,但係超級香濃。
再將大蝦浸返落湯飲,充滿鮮甜既滋味~🥰🥰

4) 任食沙律

唔會食到苦味~👍🏻

5) 任食薯條

粗身而香脆,落埋蒜鹽同炸蒜~ 好味!👍🏻

6) 蕃茄煮蜆肉配香煎銀鱈魚

港女偏食,唔鍾意食蕃茄,所以淨係食左少少。 銀鱈魚肉扒實淨,蜆肉都算大粒。

7)西班牙棕毛豬肩扒💯💯💯

重頭戲來了!上菜時一度以為佢係牛扒~
將佢放入口一咬,我又飛天🚀了:
「真係唔係牛黎?點解咁香既?點解咁冧既?」😍

呢塊靚豬豬,油份分布平均,外層煎完超香。
肉質無筋,完全唔黐牙。
肉味無食牛扒果種霸道,而係由口慢慢升上鼻頭。

豬肩扒係一絕,佢既配菜薯蓉亦係不得之了。

原來製作薯蓉時混合左ham既頭尾料,令到佢又香又軟。忍唔住食左一啖又一啖,果種好味真係非筆墨所能形容。

8) 45+ days Dry-Aged USDA Prime Ribeye

港女不吃牛,影俾大家睇下。😂

9) Cheese cake

雖則頭先已經食左咁多美味既野,最後既甜點一樣令人surprise。

Cheese Cake 餅底脆口,食得出係新鮮製造。
味道唔甜,有別於平時外面食既New York cheese cake,搞到好想食多舊🙈。

用餐體驗到此結束。酒醉後回憶返呢一餐,都感受到佢地對美食的堅持,連甜品都自家製。

由於Paleta Ham實在太好食,所以買多左兩包返屋企🥰🥰
侍應們真係好好,特別提醒我地食用方法,令到ham既油香更出。

用餐翌日即刻同身邊既人分享左今次既經驗。
絕對絕對會再返黎 Forkers!

• 西班牙黑毛豬前腿
  • 芝士蛋糕