2016-02-24 3714 瀏覽
Lunch見都多人,所以上年年尾新開到趁收工同同事開年先第一次食。如果喺觀塘返office嘅應該都會識來,始終鋪位算當眼,但係要識路先會方便啲咁。同個女同事嗌一個burger share嚟食,MOREISH牛肉漢堡,118蚊,同其他餐廳burger差唔多價位,再order左杯mocha加10蚊,我自己飲水得。來到個burger外觀都幾OK,符合期待值,好厚,都算大個,個包睇落幾新鮮,要知道burger未食到舊肉之前係要先睇左個包先囉,個包本身如果又乾又韌就失左個意義喇。因為我地係share,所以就切開左先用手食,可以睇到其實真係好大個,切四份,每份都成隻手掌咁大…..。切落去果一刻都已經知道今次冇死喇,burger個邊邊係脆嘅,切好拎上手就好似張相一樣,真係好多汁,啲色好靚!近距離其實可以睇到塊肉最外圍嘅邊係偏乾身,但係裡面係充滿肉汁同脂肪。食落口感覺好軟好rich肉汁同脂肪嘅香味,同個少少脆皮嘅burger包好夾,整體口感好好, burger嘅味道上其實主要都係來自塊肉,所以只要醃得夠時間同埋保留到啲肉汁脂肪,味道一定唔會差,至於其他配料只可以話夾得幾好,因為作為主角嘅肉汁同脂肪太香
切落去果一刻都已經知道今次冇死喇,burger個邊邊係脆嘅,切好拎上手就好似張相一樣,真係好多汁,啲色好靚!近距離其實可以睇到塊肉最外圍嘅邊係偏乾身,但係裡面係充滿肉汁同脂肪。食落口感覺好軟好rich肉汁同脂肪嘅香味,同個少少脆皮嘅burger包好夾,整體口感好好, burger嘅味道上其實主要都係來自塊肉,所以只要醃得夠時間同埋保留到啲肉汁脂肪,味道一定唔會差,至於其他配料只可以話夾得幾好,因為作為主角嘅肉汁同脂肪太香,基本上都唔會留意到其他配料。同事有多口問過waiter點解塊肉咁多汁係唔係另外唧入去,佢話係因為burger嘅肉其實要花好多心機去準備唔係就咁拎去煎咁。
MOREISH牛肉漢堡
最後係杯mocha,我冇飲,見佢幾靚就影埋。呢個份量同quality百零蚊都算合理,但佢依家lunch menu冇,如果要試就要等收工或者weekend先有,想試嘅朋友要留意。
MOCHA
2016-02-19