2011-05-02
今次係為左周未家庭聚會再整餐私房菜,專誠駕到九龍城一間上海貨店買毛豆同烤麩,順帶一提,呢度既烤麩好香順路再睇下有咩地方食,睇見越南兩字,不如今次黎試下呢區既越南野OK唔OK啦。因為今日放工唔係好餓,所以2人只係各叫左一個飯黎食,但係睇到廚房入面有D大麵包,其實好想試下個咖喱蟹包味道如何,唯有下次先可以再去試多次。首次,黎左一碟泰式香芒炒飯,我自己試既話覺得係幾吸引,首先炒飯底係唔濕,佢用一個鐵盤盛住炒飯,盤邊亦有少少既飯焦香。每粒飯都有醬汁包住,香芒亦都香甜,新鮮 (當造卦),再加蛋碎炒,我覺得論價錢及味道,其實都係合格有餘,就算今晚我唔肚餓,但都好想食多2啖。泰式香芒炒飯反而呢個海南雞飯就遜色好多,其一,隻雞冇咩肉,雞皮亦好乾,配既雞油飯亦唔多雞味,其二係醬汁亦都較得平平無奇,配埋既湯我亦都冇飲,若果以40幾蚊黎食,深信一間連鎖店椰X閣既海南雞飯會比呢間好食,試完呢個有少少失望同扣分,果然食要食佢當造既,地道既同埋新鮮既好重要海南雞飯
順帶一提,呢度既烤麩好香
唯有下次先可以再去試多次。
泰式香芒炒飯
深信一間連鎖店椰X閣既海南雞飯會比呢間好食,
海南雞飯