2004-12-24 7 瀏覽
上個禮拜自已department 搞聖誕聚餐包場食中菜每圍$2xxx,今年公司縮皮,咁多年之中最cheap係今年。頭盤係四喜鹵水併盤,鹵水鵝我冇食,只食了豬耳同豆腐,豬耳好爽,而豆腐就鹵得唔夠入味。熱葷係蚌片翠花姿同西蘭花奇妙醬蝦球,先講個西蘭花奇妙醬蝦球,酸酸甜甜好好味,蝦球size不算好大,但都夠彈牙;湯係三寶炖花膠,我估全席最貴係呢樣卦,雖然明知唔係靚花膠,但真係有唔少喎,而d冬菇好厚身,好有口感。海鮮唔係清蒸班,而係一魚兩味,魚肉炒球,而其他部份要o黎炸,反而我最鐘意炸左個d部份,雖然幾肥幾熱氣,但好香口。鮑魚釀玉環同金華四寶疏,兩樣味道都好似,可能太多獻,味道咸左D。貴妃雞全晚都唔掂的一味,沒有雞味,而肉質又“鞋”口。食完雞之後到粉麵飯上場,有生炒糯米飯同金菇炆伊麵,因為我太飽沒有食到,不過都聞到糯米飯D臘味香,聽番同事講糯米飯味道真係唔錯。雖然飯食唔落,最後甜品係生磨合桃露,就算點包都食得落。果然係生磨,可以好清晰見到有合桃渣,而且不是太糊狀又沒有一般有一層油係面。不過竟然有幾個同事唔欣賞,認為唔糊口喎,真係俾佢o地激死!