2018-11-29 2560 瀏覽
餐廳🍴環境裝修得古色古香 甚有中式味道與老鍋台式風格配合 餐廳特意安排卡位讓客人有獨立既打邊爐空間 可以邊打邊爐邊講下野有小小既空間又唔會太嘈😚👍🏻 對於湯底我地都心大心細 最後簡左麻辣拼美人鴛鴦鍋 麻辣鍋我地就簡左小辣 因為怕太辣會易喉嚨痛😟 小辣既麻辣鍋都唔惹小亦唔會話好單調 麻中帶辣 湯底中既桂圓肉 鴨血都充分吸收到湯既麻辣味 放得越耐越入味😗 而美人鍋係我最想食既湯底 因為入面除咗有半隻鳥雞 仲有不少藥材 有人參 紅棗 仲有近期大熱而且據稱滋陰養顏既桃膠🤩 湯頭幾甜 甜中帶點藥材所混合既甘味 會不自覺地飲多幾碗🤭食材未上枱既時候 當然出去「混醬」一下 有別於一般火鍋店的醬料 多了香醋跟蒜泥汁 再加上我唔少得既香蔥 令個豉油生色不少 多了一份台式感覺🇹🇼特級美國安格斯雪花肥牛雪花肥牛色澤鮮紅 油花平均油脂分布明顯 薄薄一卷牛肉放入湯底好快熟 肉質鮮嫩 肉味濃郁餃類拼盆有蔬菜餃 鮮蝦木耳餃兩款 每粒餡料都好豐滿 超足料 而且係手工包製既關係 做到皮薄餡多 雜錦蔬菜盤多款蔬菜齊集組成雜錦蔬菜盤 包括咗常見既金菇 娃娃菜 油麥菜 唐生菜 小蕃茄 南瓜🎃片 粟米同冬菇 消除打邊爐既油膩感
特級美國安格斯雪花肥牛
餃類拼盆

雜錦蔬菜盤
多款蔬菜齊集組成雜錦蔬菜盤 包括咗常見既金菇 娃娃菜 油麥菜 唐生菜 小蕃茄 南瓜🎃片 粟米同冬菇 消除打邊爐既油膩感之餘 仲可以大大減低罪惡感🤓 整體蔬菜都好新鮮 粟米係超甜🤩

老鍋鮮魚腐
平日打邊爐有時都會食魚腐 而老鍋既鮮魚腐整得細細件 炸至微微金黃色 一口咬下去口感幾滑嫩可口 所用既油量不會太多 吃起來不油膩

寬粉條
透明既寬粉麵就最岩用黎吸收湯底既精華 放入麻辣湯個邊 麵條都染紅左 辣辣係嘴邊徘徊 揮之不去 好過癮呀👌🏻😆

杞子杭菊露
打邊爐就最易上火 所以我都會叫杯清熱下火既飲品 依杯杞子杭菊露就岩哂 少甜健康 有明目養肝既功效🌼
黎緊12月頭老鍋會係銅鑼灣開第3間分店 仲要係旗艦店 🚩 好期待 到時一定要約一大班朋友 齊齊再戰台式火鍋🍲