星期六晚男友話想食清清地既晚餐, 佢已經唸定要食齋。我第一時間上去OPENRICE Loop 下有邊間餐廳岩佢胃口。銅鑼灣、灣仔區都睇過,最後選了位於灣仔   是中式素食店, 店員全是快手快腳既老人家 , 就連講野都唔慢。 我地一眼就睇中二人套餐 $228 有小食、湯、主菜兩款雖然非即炸,口感仍微脆,反而無咁熱氣。 南瓜十分香甜,粉糯,美味,但都幾飽肚。加錢轉燉湯 ,燉湯是 湯超熱,要等差不多十分鐘先飲到,湯色清澈,味道十分鮮甜,和加了肉的燉湯比較也絕不遜色,因為除了猴頭菇外還加了冬菇、紅棗  、栗子等,喝完也沒有半點口喝,無味精,錢絕對加得值。 主菜選了 各榆耳鮮百合炒腰以上七種不名同的蔬食進入饋, 油下得不多, 沒有一般中式素食店出品咁油, 食得更健康。XO 醬炒飯炒飯用料十分簡單, 只有菜粒,飯粒粒上色度平均、炒得干爽,也無油膩感XO醬 味突出, 香而不咸,微辣,XO醬將飯粒包裹著, 味道十分出色 ,份量也多,味道比賣相好 埋單先知套餐半價,你同我都無睇錯, 真係半價。 臨走前聽到店同並其他客人介紹 自製  無加防腐劑,全天然只售$35, 二話不說買兩樽返屋企,當係支持小店, 大
星期六晚男友話想食清清地既晚餐, 佢已經唸定要食齋。
銅鑼灣、灣仔區都睇過,最後選了位於灣仔 [天然齋]

[天然齋] 是中式素食店, 店員全是快手快腳既老人家 , 就連講野都唔慢。

我地一眼就睇中二人套餐 $228

有小食、湯、主菜兩款

[吉列南瓜餅]

雖然非即炸,口感仍微脆,反而無咁熱氣。
南瓜十分香甜,粉糯,美味,但都幾飽肚。

加錢轉燉湯 ,燉湯是 [原個椰皇猴頭菇燉湯]

主菜選了[榆耳鮮百合炒腰果] 各[XO 醬炒飯]

榆耳鮮百合炒腰

XO 醬炒飯

埋單先知套餐半價,你同我都無睇錯, 真係半價。

臨走前聽到店同並其他客人介紹 自製 [陳皮燉檸檬]

無加防腐劑,全天然只售$35, 二話不說買兩樽返屋企,當係支持小店, 大家辛苦了

2020-11-07
  • 二人套餐