2016-08-06 462 瀏覽
又係出動食好野的時候了,今次就黎到銅鑼灣呢間老字號黃枝記,食粥食麵都係今餐了。先黎個花膠金蠔粥開開胃先。粥煲得好綿好滑,而且吸收了蠔的香味,好正。金蠔唔係普通蠔仔,而係大大粒蠔豉,食落有好香濃的蠔味配粥食好match。而花膠就好爽口。終於上今餐重點,雲吞蝦子撈面。一放係我面前即時聞到一鼓蝦香味,落蝦子真的沒手軟,整碟麵都被蝦子覆蓋,撈完後每一條面都沾滿蝦子。而麵就好爽口彈牙。而雲吞皮薄餡靚食落鮮甜美味又嫩滑,果然係招牌。通常中式撈麵都會另上一碗湯,可以食到乾乾地,飲啖湯潤一潤,而呢碗湯就好鮮甜連我都忍不住飲了幾啖!除了粥麵,還叫了鯪魚球菜及煎蘿蔔糕。鯪魚球爽口彈牙,食落唔係好腥,而且帶有莞茜味,點少少豉油食,更能食出鯪魚肉的鮮味。而蘿蔔糕又厚身又多料,而且煎得香噴噴,食落係蘿蔔香甜味中帶有臘肉的咸香味。今餐真係食得好滿足啊~
雲吞蝦子撈面

除了粥麵,還叫了鯪魚球菜及煎蘿蔔糕。
鯪魚球菜
煎蘿蔔糕

今餐真係食得好滿足啊~
2016-07-31
雲吞蝦子撈面