2020-11-17 41 瀏覽
近年興起左唔少台式即食麵開堂食,今日就同朋友黎試左屯門市廣場的老媽拌麵。和其他餐廳不同,點單是掃QR code再電子落單的方式,呢種方式落單相對少見,同時又可以同朋友慢慢商量菜式,比以真人落單的方式別有一種自在的感覺。食物方面,首先叫左兩個主菜,第一味係蔥油嫩雞拌麵,蔥油味道濃郁,雞肉鮮嫩,仲附有一隻勁入味既滷水蛋。另一個主菜係川味紅燒三寶牛肉湯麵 ,這兩個都是店家推薦的麵食,果然無令人失望,湯頭有輕量藥材香帶著麻辣的刺激,麵條我地揀左粗麵,非常有咬口,而牛三寶(牛筋,牛肚,牛腱)各有千秋,牛筋入味又不會咬唔開,牛肚爽口,牛腱吸了湯頭精華,濃郁鮮味。朋友同我兩個人共同叫左幾款小食,分別叫了酥炸甜不辣,煙煙韌韌配上甜辣醬台灣香腸,有配上蒜片加分麻辣鴨血,麻香濃郁,份量亦相當唔少,非常有飽足感豆乳香香雞,炸雞鮮嫩多汁,配上腐乳醬,味道配搭得當。飲料方面分別叫了百香國寶茶加珍珠和鳳梨茉梨茶,味道清新解渴,唔會死甜。我地兩個人食得非常滿足,推薦俾平時喜好台式料理既朋友們。

朋友同我兩個人共同叫左幾款小食,分別叫了
酥炸甜不辣,煙煙韌韌配上甜辣醬
台灣香腸,有配上蒜片加分
麻辣鴨血,麻香濃郁,份量亦相當唔少,非常有飽足感

豆乳香香雞,炸雞鮮嫩多汁,配上腐乳醬,味道配搭得當。

我地兩個人食得非常滿足,推薦俾平時喜好台式料理既朋友們。