2010-10-05 325 瀏覽
我們星期六都常黎飲早茶,當食早餐,星期六呢度吳算太旺,不過都有七成滿.呢度的早茶係十一點半前入單,就有優惠.我們點了咸魚雞粒飯(小點),蒸腸粉(中點),三星燒賣(特價$12.8),蒸鴨掌(中點),翠湖雙拼(蝦餃拼粉果)(特價$12.8)和蒸羅白糕(中點),不過呢度吳似鍾菜咁免茶介同加一.咸魚雞粒飯,對蒸飯有個情意結,時常覺得一碗靚的蒸飯會令人好溫暖.呢度的就吳算得好好,但係就非常抵食,只係小點.d咸魚幾香口,配上小小薑絲,真係吳錯.蒸腸粉,幾滑滑,肥肥咁,睇落好食,食落都吳錯,夠滑,一碟六大條.三星燒賣,乜野係三星,係冬菰,蟹柳同雞肉.個燒賣有原隻蝦,都幾彈牙.蒸鴨掌,呢個蒸鴨掌就吳夠鍾菜果個咁好味.同埋太多蒜茸.Too bad.翠湖雙拼,蝦餃拼粉果,呢個我地成日點的,因為一籠每樣兩粒,兩個人食剛剛好,呢隻蝦餃吳係傳統的包法,但係都一樣的餡,熱辣辣,幾好味.粉果材料亦好新鮮,真吳錯,好喜歡裡頭的葛,爽爽的.蒸羅白糕,d羅白係一條條粗絲的,配合那蝦米,臘腸等野味配料,幾好味道!呢間係杏花村黎講,都okay的,不過始終都係鍾菜好好多!

呢間係杏花村黎講,都okay的,不過始終都係鍾菜好好多!
三星燒賣
蒸羅白糕
蒸鴨掌
$40 (早餐)
三星燒賣
蒸羅白糕