2018-05-25 210 瀏覽
海港城近碼頭附近開左間主打北京烤鴨嘅中式食店,羲和雅苑,北京上海都好多分店,今次黎香港開分店,裝潢有北京胡同嘅感覺,有維港夜景,有露台可以食嘢同時飲兩杯chill下青梅一字骨梅子醬酸酸甜甜配上半肥瘦嘅一字骨,如果加埋白飯係可以添多幾碗飯羲和小肉餅,好新鮮煎起,一定要趁熱食,鹹鹹嘅肉香同脆香一齊入味蕾蜜汁脆芋絲,令人食指大動。蜜汁脆芋絲切得好幼,炸得每條均勻,無論顏色味道都一致,甜絲絲,唔錯!到主角烤鴨,一鴨三食,侍應們都好好心機教你何謂三食,第一食係鴨皮,新派食法,藍苺醬配合爆炸糖,喺口入邊就好似會跳舞嘅烤鴨第二食,用鴨胸肉點佢哋嘅秘製芥茉醬,酸中帶甜,一啲都不油膩第三食,鴨腿肉,最傳統嘅食法,點甜面醬蔥絲黃瓜再包起來食,一次滿足多個口感望住海景食住烤鴨,如果唔太熱可以坐露台外面吹住海風,叉足電又新嘅一天!

青梅一字骨

第二食,用鴨胸肉點佢哋嘅秘製芥茉醬,酸中帶甜,一啲都不油膩