週年紀念老公神神祕祕入西貢話帶我食好西,嚟到白沙灣碼頭原來呢到開咗間酒店,酒店下面有一間Omekase,日式嘅裝修配上岸邊碼頭風景,有一秒以為自己去咗沖繩,淨係呢個感覺已經勁加分我地被安排坐係吧枱嘅位置,可以睇住師傅為我地泡製一道道精緻的美食。我地叫咗午市Omakase,$980/位,非常豐富。前菜三點好精緻。師傅用心解釋,首先食豆腐,配上菊花芡一齊食,入口甜甜豆味非常濃滑。旨子蝦:彈牙蝦肉配上芝士,芝士味唔會太濃蓋過蝦的鮮甜。醃製咗的八爪魚鬚,味道較濃所以較後食,最後食魚仔及核桃。刺身三點剛才食完八爪魚鬚,同一條八爪魚近頭位嘅部份用咗嚟做刺身。超淋!好易入口!平時唔食八爪魚刺身嘅老公都大讚。鮫鰈:中間夾住裙邊,點上酸汁一齊食好特別。超拖羅:十分肥美,入口即溶!完全無筋!燒物壽司六貫柑鯛:愛媛縣特產,漁民特別用蜜柑去餵魚,魚肉入口清香味。北海道帶子:肥美深海池魚:熟成,好香滑梭子魚:好肥,炙燒燒香咗皮,令入口更香醋漬吞拿魚:吞拿魚最肥美嘅部位,用上古老處理刺身嘅方法,用熱水輕輕拖一拖,鞏固表面保持鮮度鰈魚壽司:炙燒,油香味非常濃郁最後仲有甜品,好滿足!

我地叫咗午市Omakase,$980/位,非常豐富。

前菜三點

刺身三點

鮫鰈:中間夾住裙邊,點上酸汁一齊食好特別。

超拖羅:十分肥美,入口即溶!完全無筋!

燒物

壽司六貫

柑鯛:愛媛縣特產,漁民特別用蜜柑去餵魚,魚肉入口清香味。
北海道帶子:肥美
深海池魚:熟成,好香滑
梭子魚:好肥,炙燒燒香咗皮,令入口更香
鰈魚壽司:炙燒,油香味非常濃郁

最後仲有甜品,好滿足!