2017-08-14
棉登徑一帶出名多好野食,同男朋友行完k11就行過去覓食,經過見到 dabyida 環境優雅,感覺好有情調,決定入去浪漫下。係禁有情調既環境下當然要叫支酒襯托下,平時好小飲酒既我地叫左支入門級 house wine - sauvignon blanc ,口感較溫和,味道黎講幾清新,岩哂我地呢d初哥。前菜方面叫左個香草蕃茄忌廉汁炒田螺, 平時食開焗田螺,炒田螺仲要配忌廉蕃茄真係第一次,上枱已聞到陣陣香氣, 爽彈既田螺,酸酸甜甜既蕃茄,清甜既菠菜,再配上淡淡香濃既香草忌廉汁,味道香濃而不膩,估唔到呢幾樣食材配合埋可以禁夾,配合餅乾同乾芝士更加提升味道。😋藏紅花蟹肉海膽意大利飯-蟹肉係用新鮮既蟹折肉,所以食落好鮮甜,海膽味香濃,都係好鮮甜好creamy ,入口即溶,而且唔會太勁海水味。岩哂我,而意大利飯粒口感很好,質感有點硬硬,醬汁香滑,整個菜式感覺好正宗。👍🏻西班牙黑毛豬配蜜糖芥末籽松子仁-黑毛豬好厚身,食落好多汁爽口,肥瘦適中, 表面舖滿松子仁碎粒同果仁,果仁既原始香,再配合小甜既蜜糖汁,更帶出黑毛豬既味道,提升口感。
藏紅花蟹肉海膽意大利飯-
西班牙黑毛豬配蜜糖芥末籽松子仁-