2021-03-04
朋友話今日食素,見屋企下咁啱開咗開日式素菜餐廳,大家本住一試無妨嘅心態,就走咗入去。通常呢啲門面咁Fancy嘅素食餐廳,都有機會係伏,但今次竟然驚喜萬分第一次嚟就梗係點佢嘅招牌菜「富士山定食」,呢個Set有前菜+主食+餐飲+甜品。首先講下前菜,總共有4小碟,而佢total有11個items,分佈喺A,B,C,D四行可以俾大家揀,但每行只可以揀1個item,即係如果你想喺A行揀晒兩個items, 係唔得嘅,其實我今日真係好想喺同一行揀兩個items 👉🏻👈🏻 不過唔緊要啦,可能店主想大家可以有湯、有沙律、有炸物、有小食😅我今日嘅組合係咁樣👇🏻👇🏻樣樣野都好食,但其實食完個前菜都真係幾飽。好啦,講吓主食「富士碟豆花飯」,佢有三個餸俾你任揀一個,我今日就揀咗椰菜花漢堡配西蘭花菠菜汁,果兩大舊「漢堡」食落好似可樂餅,好味但真心飽肚,再加埋果座好煙韌嘅富士山飯,同埋果個唔太咸嘅汁,滿足度同飽腹度係超過100% 😋😋就係因為所有嘢都太好味,所以我就婉拒咗個甜品,因為我唔想浪費食物,所以下次下次,一定要留肚食甜品🍮P.S. 熱綜合花茶幾好飲,幫助消化😆 同埋餐廳啲Staff好好人,全部都係有熱誠嘅年
我今日嘅組合係咁樣👇🏻👇🏻
「富士山定食」前菜
樣樣野都好食,但其實食完個前菜都真係幾飽。
椰菜花漢堡配富士山蝶豆花飯
P.S. 熱綜合花茶幾好飲,幫助消化😆
同埋餐廳啲Staff好好人,全部都係有熱誠嘅年輕人
呢間值得推介俾對素食印象麻麻嘅朋友,值得一試🍶