2017-12-02 2377 瀏覽
黎到灣仔區,想食個快飯。朋友想食日本野,咁岩又見到呢間博多拉麵別天神,又好耐無食拉麵,就入去試下喇。好有日本feel既門面,行過好易認到。 店舖內在環境不大,得幾個座位,類似日本嘅街頭拉麵店。 雖然店舖唔大,但係配料齊全。有芝麻,蒜泥,七味粉及 子薑等等。 拉麵款式唔多,我哋,叫咗兩個拉麵兩款小食。小食為小龍蝦蟹子沙律, 估唔到呢個沙律又真係幾好食喎。沙律混入咗小龍蝦,入口有啖啖嘅小龍蝦肉,小龍蝦鮮味出衆。加埋脆脆嘅紫菜一齊食回味無窮。豚骨拉麵湯底有好濃豚骨味,好香亦夠清甜。 日式叉燒大大塊,分量足。溏心蛋亦做得唔錯,蛋白夠軟熟,蛋黃程半熟狀態,流心感佳。 蝦味噌豚骨拉麵,只係比豚骨拉麵多咗啲櫻花蝦 所以 湯底方面亦混合咗櫻花蝦嘅蝦味。湯底比豚骨拉麵既湯底更加惹味,但冇咁清甜。湯底加入咗粟米粒增加好感。 兩碗拉麵,用既拉面底均為幼麵,食落比較林身而無咁煙靭。個人就比較好食粗嘅拉麵,咁樣口感會更加出衆。 餃子係其中一款小食,而餃子煎得好香好脆,皮薄餡靚,係餃子汁一般。最後一提既係佢呢度有免費既芽菜小食。 辣味芽菜醃製得好入味,雖然辣味重,但入口非常惹味,配合拉麵一齊食確係一流。
好有日本feel既門面,行過好易認到。
店舖內在環境不大,得幾個座位,類似日本嘅街頭拉麵店。