2016-10-20 5547 瀏覽
星期日係妹妹既生日,佢係個超級海鮮迷,本來打算去食海鮮自助餐,但價錢貴之餘啲海鮮仲多數係凍既,我提議去試下韓國九層海鮮塔, 個個都贊成便立即行動打電話去預訂先.四人行七時前到達大坑,天后站行過去都好近下. 好易搵到,裝修很韓國feel, 有好多鍋既圖片,幾高格調.坐下看過餐牌後便點了首爾塔,㡳層選擇咗人蔘雞湯,職員倒入整隻雞、糯米和其它配料在最低的鍋中. 等了一會兒,再將九層蒸塔放上鍋上,還有一個溫度計插在頂. 他解釋要溫度計升至85度左右才可打開蓋享用,非常細心. 經理好有耐心和細心跟我地講解食九層塔的方法和每層的食物.等候蒸鍋時,我地便品嚐那幾碟小食,特別喜愛蝦和芽菜,食到差不多時,職員還會幫我地添加. 我地還點了芒果啤酒、桃味汽酒和濟州橙汁. 啲酒和海鮮真係好夾,小小甜好好飲.最頂層的是蟶子和象拔蚌,蒸得時間剛剛好,鮮甜到不得了,沒加任何調味料,吃到原汁原味第二層係元貝,貝殼盛著很多汁,經理建議我們連汁一起吃. 真的好介紹啊, 好鮮味跟住係鮮蝦,肉質爽滑彈牙,size也頗大隻呢一層係沙巴龍𧄌和北寄貝,龍躉肉好厚身,連唔鍾意食魚既妹妹都話十分好味花甲和大蚌跟馬來西亞木

經理好有耐心和細心跟我地講解食九層塔的方法和每層的食物.

跟住係鮮蝦,肉質爽滑彈牙,size也頗大隻
花甲和大蚌跟馬來西亞木瓜,大蚌好新鮮,肉質素好高,好大隻、花甲亦非常鮮味配上木瓜,真係好食到
花蟹肉質爽甜,鮑魚和蝴蝶蚌都好大隻,鮑魚好厚肉,蒸得恰好,還有甜甜既日本䉒薯
吃過咁多靚海鮮巳經好飽下,仲有日本南瓜,加粟米和冬瓜片,中間係花螺. 最後精華全部響人蔘雞粥入面,職員好細心幫我地將雞拆肉,又將糯米先分配響各人碗中才給我地添粥. 原來粥還有很多料,有韓國年糕、花甲、雞、糯米. 不用加任何鹽也好味到不得了
啲海鮮真足料又大隻,我地每人只能吃得下一碗粥,員工幫我地將粥放入兩大個紙造既外賣碗中(還印上九重鮮.帶.回家既字) 呢間食肆真係好細心和用心經營. 全餐飯都無需加任何調味也十分鮮甜可口,原汁原味.
2016-10-16
慶祝紀念