2018-04-13 275 瀏覽
在香港食東南亞食物之中, 以泰國為首, 新加坡比較少見, 數年前增到新加坡旅遊, 悶熱的天氣令人受不了, 但當地的美食卻叫人難忘, 於是相約幾位好友, 來到太子品嚐主打新加坡風味美食的有囍。星加坡麥皮蝦$168: 有四大隻, 剛好一人一隻, 每隻蝦都大大隻有份量, 剝開殼後, 蝦肉爽口, 但麥皮的味道不入味, 以蝦肉來沾麥皮吃就好好多了, 麥皮有脆脆的口感加上椰香, 滋味更提升。肉骨茶$62: 大概能分到四碗, 它的蔘味頗重, 卻沒有了肉骨茶的蒜及醬油濃香味, 反而像一般的中湯, 但味道還是不錯的, 肉排可蘸醬油食, 附送的小油條則較軟身。新加坡胡椒蟹$498: 新加坡胡椒蟹很出名, 決定豪一豪食隻蟹, 蟹是時價來的, 問了店員幾重和幾錢可再決定。上菜時蟹看來已煮好, 被濃稠深色的醬汁包著, 想不到原來還要"回鑊", 以蔥、洋蔥、胡椒爆香, 再加酒玩火焰效果, 極吸睛。胡椒蟹雖然只有一隻, 但它大大隻, 尤其蟹鉗位啖啖肉的, 輕易剝出來, 每人大約分到兩件, 它的醬汁惹味卻不過濃, 仍然嚐到蟹的鮮味, 肉質爽甜, 質素不錯呢, 雖說用上胡椒來煮, 卻不是太辣, 容易接受。黃咖喱炒蜆$1

黃咖喱炒蜆$138: 上菜時令人有嘩一聲感覺,
賣相好吸引, 咖喱汁好多, 如果不夠飽會叫個白飯撈汁食, 不過我們女生怕肥就沒有了。
蜆隻都好大隻, 非常鮮味, 口感一流, 每人大概兩隻, 有點意猶未盡, 唯有繼續吃沾滿咖喱汁的爽口洋蔥, 也不錯。

馬拉盞炒通菜$78: 幾有鑊氣的炒菜, 馬拉盞份量不過多, 夠味少少辣, 不像一些地方炒得濃鹹到不像話, 吃菜本應健康變了不健康, 這裡就不會, 通菜新鮮爽口無渣, 值得一食。

海鮮質素令人滿意, 而且價錢合理, 烹調水準幾好, 有時在太子行完街過來吃東西也很方便。
我們吃完這餐, 更在附近吃好吃的甜品, 盡興而歸。