2021-12-01
聖誕節快到了, 陪女友行街購物是我本份, 她約我去 將軍澳 日出康城 The Lohas, 因為她有老友在這商場開鋪, 一於逛逛.未找到喜歡禮物, 但肚子已感覺餓了, 要找食店. The Point Kitchen, 頗合意. 看看門外餐牌, 食物款式多.餐廳座位好整潔,我們點了 二人晚餐 $368- 包括湯/沙律, 主菜兩款 : Pizza/意粉/ 飯, 及甜品.至於飲品, 叫套餐還有優惠, Mocktail 有半價. 店長介紹有新特式 Zixia 紫霞, 仍未印於飲品牌, 我們也決定試試, 觀感有紫霞風采, 不俗. 套餐頭盤: 逞是日湯或沙律, 我們喜歡沙律, 可以開胃又夠健康.柚子味噌南瓜羽衣甘藍沙律.羽衣甘藍好翠綠, 還有茄子, 南瓜, 及黎麥. 柚子醬開胃幫助消化, 茄子和南瓜稔甜, 口感滿意.女友加點 黃金雞翼, +$38- 熱辣辣送到.雞翼炸得香脆, 點不點醬也好食.攪拌好的 Zixia 紫霞, 有紫色的浪漫, 再斟再飲, 酸酸甜甜, 好清爽, 冰冰涼涼.主菜選定了第一個係 9" 墨西哥薄餅 Smoked Salman Mex
柚子味噌南瓜羽衣甘藍沙律.
足料: 有 煙三文魚, 蕃茄莎莎, 牛油果醬, 酸忌廉, 墨西哥辣椒, 青檸, 墨西哥玉米片, 頂豐富.
意粉軟硬度適中, 醬汁惹味, 意粉同醬汁唔會油膩. 口感甚豐富.
芝士味濃, 加上忌廉好滑口, 又不太甜.
餐廳選材新鮮有質素, 廚師用心真誠, 煮法好. 店員服務態度殷勤, 好友善. 感覺真系好好, 十分滿意.