2020-10-21 158 瀏覽
今晚阿女話放工帶我去食好野,我地相約左係上環港鐵站等候,出左地鐵行左大約5分鐘,再踏上一條好陡峭嘅樓梯,就見倒岩手.建,食店門面和風味非常重,好楊眼。入門口左手邊有張三人bar枱,面向bar枱有塊大大壁報板,寫上當日新鮮食材。店內乾淨整潔,餐桌上擺位亦整齊企理,伴著柔柔日本和風音樂,另繁忙左工作一日嘅我感到好放鬆😃。阿女order左幾款壽司🍣 秋刀魚,真鯛,赤身,白蝦,三文魚,赤鯥、沙甸魚、平目.... 壽司嘅魚生非常新鮮,尤其真鯛同赤身最鮮甜肥美;而最值得讚係壽司飯同醋嘅比例調教得非常好;壽司飯微微暖,軟硬適中,粒粒分明;師傅握壽司亦做得非常好,不論用手或用筷子夾起都唔會散開;壽司入口之後,米飯立即散開係口腔滾動🤗,非常完美。壽喜燒 - 湯底味道香醇,鹹甜度恰到好處;牛肉翻兩翻夾起,蘸埋蛋黃汁一齊食,牛肉入口即溶,加埋蛋香,簡直完美配合。