👩🏻‍🍳😋美味小籠包。主打酸菜魚的滬菜館🌶😯🍴稻成📍沙田沙田正街18-19號新城市廣場第1期第1層112號舖新界之中,就以沙田區人口密度最高👨‍👩‍👦‍👦👩‍👩‍👦‍👦👨‍👨‍👦‍👦👩‍👩‍👧‍👧👨‍👨‍👧‍👧👨‍👩‍👧‍👧。今天中午恰好有事要到沙田新城市廣場,為免午飯時間要排隊食飯餓壞我肚子🤪🤪,我當然一早便在OpenRice找尋沙田可供訂座的餐廳啦❗️稻成在OpenRice的餐廳類別是滬菜/中菜館,由於我都好耐冇食過上海菜啦,咁啱又有得book,一於試試佢😋餐廳位於新城市廣場一樓最側邊的位置,由於從未到訪,順著鋪號尋找也花了點時間😅😅餐廳以盆景及綠色植物調為主,具中國風的古雅之美🎍🎍由於稻成在OpenRice的餐廳類別是「滬菜/中菜館」,️ 本以為主打菜色的會是花雕醉雞、小籠包、上海粗炒之類。。 坐低左先知,原來稻成嘅招牌菜係🌶🌶酸菜魚😫🤭🤭由於我唔太食得辣🌶,所以都即刻好緊張🥵🥵如果無不辣的菜,就真只能怪自己無做足功課啦😫😫😫😫 好彩,都有好多不辣的點心及小菜選擇😛😌😌🔅 稻成小籠包(4件)皮薄餡熱😋👍🏻小籠包一入口肉汁同湯汁四溢,味道鮮美,估唔到主打酸菜魚嘅餐廳整小籠包都咁好食👏🏻
👩🏻‍🍳😋美味小籠包。主打酸菜魚的滬菜館🌶😯

🍴稻成
📍沙田沙田正街18-19號新城市廣場第1期第1層112號舖

餐廳以盆景及綠色植物調為主,具中國風的古雅之美🎍🎍

由於我唔太食得辣🌶,所以都即刻好緊張🥵🥵
如果無不辣的菜,就真只能怪自己無做足功課啦😫😫😫😫

好彩,都有好多不辣的點心及小菜選擇😛😌😌

稻成小籠包

🔅 稻成小籠包(4件)

皮薄餡熱😋👍🏻

小籠包一入口肉汁同湯汁四溢,味道鮮美,估唔到主打酸菜魚嘅餐廳整小籠包都咁好食👏🏻🤤

蟹肉瑤柱蛋白炒飯

🔅 蟹肉瑤柱蛋白炒飯🥚🦀🍚

蟹肉🦀不多,食落無蟹香味,蛋白同葱都略嫌不足,食落色、香、味都差少少🤏🤏

另,呢個飯雖炒得算乾身,但食落有點乾癟、無鑊氣,未知是不是飯粒本身不夠飽滿所致呢❓🤔🤔

金華火腿絲奶油津白
🔅 金華火腿絲奶油津白🐽🥬

醬汁濃稠,津白入口連同滿滿嘅奶油醬汁,滿足👍🏻
可憾無乜牛奶味、金華火腿🐽不夠鹹、色澤亦不夠鮮艷🤭

🐷🐷整體評價:
餐廳座位闊落,我們一行2️⃣人被安排足夠六人坐的卡位,坐得好舒適😁😁 是適合聚餐的餐廳👍🏻👨‍👩‍👧‍👧👨‍👨‍👦‍👦

今次雖不能試到餐廳的招牌菜🌶🐟,可幸點心同小菜也幾好食,價錢💰亦好合理,整體好滿意😀😌

稻成小籠包
金華火腿絲奶油津白