2018-08-23
係灣仔吃午餐,有時候為了避免星期四五在QRE大排長龍搭升降機,就會到附近的地下店舖覓食,亦有不少選擇。今次蜜桃小丸子就介紹位於汕頭街嘅貓之眼,只係係QRE附近,如果你見到舖頭外有小人龍的話,應該就是該店了。蜜桃小丸子從來沒有特別喜歡吃蛋包飯,但這間店舖令我對蛋包飯的觀感刮目相看!蛋包飯的蛋很香很滑,識得煮野食嘅人都知道,好吃的蛋其實很難煮,太熟的話蛋質就粗粗的不好吃,太碎又沒有口感,火候控制得要很好。貓之眼蛋包飯的蛋就煮得剛剛好,又滑又香,正!蛋包飯的左邊是日式咖哩,甜甜的,一點兒都不會辣,內有牛肉、洋蔥和紅蘿蔔粒,餸菜份量還可以接受。右邊是漢堡扒,配上燒汁,都幾香。一啖啖飯撈埋啲咖哩汁同滑蛋,真係好好食。不過整道菜啲汁係偏多,如果啲飯都可以多啲嘅話,應該就剛剛好。因為舖頭其實好細,好多時都要排隊等,如果係夏天來,最好帶定風扇仔,咁就唔會熱親喇!食客都知道舖頭細,所以好多時食完就走,想坐底傾下計就要去第二度喇!