2022-11-01
平時食開嘅水煮魚或者酸菜魚都要幾個人share成食, 要夾朋友/夾家人嘅時間實在太難,大家都各有各忙。想食水煮魚既心已經去到巔峰,經過花椒子見到門口個餐牌有各式各樣嘅川菜午市套餐,二話不說我衝咗入去。午市套餐我選擇了 水煮鱸魚片$68,任選小食一款流心黃金蛋,套餐加配$10牛油果鮮奶,套餐配白飯一碗。一人份量水煮鱸魚(大辣),水煮魚內有大量配菜,寬薯粉、豆芽、 辣椒、萵筍 等食材製作而成。油而不膩、辣而不燥、麻而不苦、魚肉質滑嫩,麻辣鮮香、味道可口。紅油香味撲鼻,食落有豐富的辣度層次。黃金皮蛋配麻辣汁,份量少少的,小小品嚐特別好吃,皮蛋食得多會太滯。牛油果鮮奶,用嚟解辣就最適合不過,飲落嘅質地非常豐厚,牛油果味道清新,非常冰凍,最緊要唔會太甜,好飲。食辣嘢就最怕熱辣辣,餐廳嘅冷氣夠凍,唔會食到成身汗,另外空間都非常大,夠曬闊落。 裝修玩味十足,有一些相應的潮流金句:辣到上太空/食辣仲訓練 返鄉下耕田, 實在太搞笑了。
紅油香味撲鼻,食落有豐富的辣度層次。