2021-04-17
由之前嘅黃金骨膠原美人鍋,變成現在親民食堂,都係屬於塚田農場旗下,食堂走日本和食小店風格。平日晚市時段,總見到有人在店外等候入座,今日路過見冇人龍,係時候俾個機會自己試吓堂食啦⋯⋯燒雞定食雖然冇menu 張相咁吸引,但係照燒汁好味,唔太甜。雞扒燒得緊緊熟,雞皮有焦香但唔係燶,肉質嫩滑有肉汁😋有火箭菜做伴菜👍🏼 餐牌上介紹話呢個係日本鹿兒島嘅赤薩摩雞,雞皮與雞肉之間冇肥膏,所以可以好安心咁食雞皮啦 😂😂炸池魚配南蠻炸雞定食炸池魚定食 $78 加$22 可以多一份南蠻炸雞。 有驚喜!池魚上啲粉漿好薄麵包糠外皮炸得好鬆脆,池魚有調味,好好味及 juice ,一D都唔乾,冇魚腥或雪藏味道,三大件份量好足夠仲配上奇妙沙律醬,都係個句⋯⋯好味 😋 正呀·但南蠻炸鷄相比就好失色,有三件,上枱時已經凍了,個漿皮變腍咗啦,味道係 OK 嘅,但要加$22蚊 就覺得唔係好值,應該可以好啲⋯⋯⋯兩個餐都有飯,麵豉湯,薯蓉及兩細碟前菜。所有套餐另加$15可變成任食沙律,甜品及任飲果汁,咖啡,茶及汽水。最初選擇了一杯橙汁及蜜桃茶,可惜味道非常淡,感覺好似加咗好多水,完全冇橙及蜜桃味道,後來攞咗汽水安全啲🤣沙律菜頗
燒雞定食
炸池魚配南蠻炸雞定食
沙律菜頗新鮮可以配日本醬油,柚子醋或沙律汁,另外仲有車厘茄,粟米粒,螺絲粉凍食。今日甜品有兩款,朱古力小蛋糕比較乾,朱古力味道唔濃,而blueberry 小蛋糕好味好多,莓酸及甜味適中,連曲奇餅底都可口,所以加$15 蚊 係抵嘅👍🏼
由於餸較多,相對白飯就好似唔夠食,好快就K.O.咗一碗,如果再要加就 $15一碗白飯。既然係咁不如加$18 就可以散叫蕎麥麵或烏冬,仲可以選擇熱或者凍,所以就叫咗一個凍蕎麥麵試試。
蕎麥麵份量唔算多,麵質有咬口,應該用咗鰹魚湯底(希望我冇估錯),唔似日本豉油汁湯咁濃味,反而覺得清爽,口腔冇咁重味。
整體上啲嘢算係好食,卡位位置較寬敞,坐得好舒服,隔離枱位女士叫咗一個燒魚鮫定食,佢話已經食咗好多次,味道好正仲提議我哋下次試吓,睇吓幾時冇人龍,咁會再來一試其他食物 ☺️