2022-04-18
墨西哥對我的感覺唔算熟悉,只係聯想到仙人掌同埋平時鐘意食的Nachos,而今次襯復活節長假期黎到西環的Verde Mar試下墨西哥菜。首先望見餐廳的外牆,已經被牆身壁畫上樹懶吸引左,而入到裏面更加精彩,係天花掛滿得意的皮納塔玩偶(Piñata),充滿拉丁色彩。另外設有清新別緻的小型花園,好似置身綠野森林之中,花園裏面種滿香草及仙人掌,作為餐廳煮食之用!Verde Mar主持健康及新鮮食材,尤其以牛油果料理出名。以我呢個牛油果Fans 黎講,當然唔可以錯過,所以叫左前菜的Avacado Toscana 同埋甜品 Avacado Ice Cream。而主菜方面,就揀選墨西哥傳統菜式 Tacos 及Birria Beef Stew 。首先介紹下Tacos ,其實由玉米餅加上餡料做成,係傳統的墨西哥菜。而呢度可以選擇三款口味,包括豬、牛、雞、魚及蝦,之後加上番茄、洋蔥與及呢度特色牛油果醬,食落去味道複雜,我首推秘製烤豬肉,夠晒惹味!之後就係Avacado Toscana,未食之前已經覺得賣相好吸引,本身都好鐘意食牛油果,覺得好健康。而呢道菜加埋墨西哥出名的Nachos,味道層次就豐富左。雖然都
之後就係Avacado Toscana,未食之前已經覺得賣相好吸引,本身都好鐘意食牛油果,覺得好健康。而呢道菜加埋墨西哥出名的Nachos,味道層次就豐富左。雖然都唔會好濃味,但牛油果淋滑的口感,加上Nacho脆脆的感覺,口感特別。
至於另一道主菜Birria Beef Stew,呢道係墨西哥的家庭料理燉牛肉。其實唔同地方都會有燉牛肉/牛腩,但墨西哥風味所用的香料會較多,加埋芫茜、生洋蔥同埋檸檬汁後,味道係之前未食過,而牛冧肉亦炆得夠淋而唔肉質唔乾。
最後就係 Avacado Ice Cream,呢道甜品好有誠意! 首先將牛油果肉拎出黎加入奶做成雪糕,之後就放番係牛油果的外殼當中,扮成「牛油果肉」。另外加上有後勁辣味的柑橘Sorbet,有畫龍點睛的效果!