2018-10-27 50 瀏覽
今日我同女朋友去咗灣仔日月星街一間日本餐廳: 鮨月。餐廳裝修富有日本風味,而且又近灣仔地鐵站只需要行5-10分鐘。我地點左個omakase dinner,由師傅發板。牛秋魚刺身:師傅做到每一片都晶瑩剔透,魚肉好鮮甜,加埋柚子調味,無得輸! 師傅亦都為我地準備咗原隻空運北海道海膽和岩手蠔,海膽每片都好豐滿,而且色澤均勻,鮮甜帶甘!個岩手豪有成個手掌咁大,入口即溶,好新鮮。另外刺身都係omakase 既重頭戲,我哋食咗赤身,中拖羅,油甘魚等等....樣樣都新鮮,鮮甜,美味到令我好似身在日本食緊新鮮刺身一樣。福岡金星豚,肉質柔軟;配梅子素面都好食好停唔到!師傅仲會細心介紹每一道菜嘅特色同埋食法,好有心!希望下次可以再同朋友同屋企人黎再一試。
2018-10-27
慶祝紀念