2023-12-02 193 瀏覽
走進這家餐廳,吃的不只是菜,還有那股撲鼻的香味和視覺上的衝擊,一盤盤色彩繽紛,令人口水直流。今次嘅目標是他們家的招牌菜——麻婆豆腐。豆腐入口嫩滑,辣椒油拌勻其中,微微上手嘅辣,恰到好處嘅醬汁。佢哋個辣是那種温烘烘,蔓延開嚟,讓舌尖上有種說不出嘅過癮感!黃金炒飯絕對算得上是巧妙平衡,每一粒飯都粒粒分明,帶有蛋香,而且絲毫不油膩。而且認真夾埋其他菜一齊食,真是別有一番滋味。最後一定要提嘅是當家小菜——宮保雞丁。雞肉炒至外焦裡嫩,花生米添加嘅脆感,配上特製宮保醬汁,鹹甜鹹甜,嗲呢家啦!全場吃得津津有味,唔駛太多奢華的調料,就能夠將每種食材嘅美味發揮到極致,顯示廚師嘅功夫。這次嘅食評之旅,證明咗好菜不在於價格和華麗,而在於味道和心思。這家店,堂堂正正贏得我嘅讚賞!👏✨🤤