2014-02-18 1511 瀏覽
係香港拉麵熱潮下, 豚王成日都係朋友到聽到, 但要我為碗麵排隊既話, 我唔太願意, 因為唔同CAFE/RESTAURANT 拉麵本身個nature就係好快食完, 唔係提供一個地方比你都三五知己傾下計。今次黎開沙田, 知道佢有個拎”飛”既apps, 所以拎左飛黎食。 一行人90% 叫豚王另叫左一個赤王。大家都按自己個人口味而選擇唔同既配搭, waiter 按每人坐既位置做remark, 非常細心。但係一上台, 點解個赤王變左豚王?! 之後發覺我地有2個豚王被交換左, 本身食腩肉既變左係肩肉。經反映後, 佢地送左一碟腩同肩比我地, 但係..肉就可以咁姐, d味道呢? 我地2個人簡既個人口味完全唔同, 只係送番岩既肉比我, 但麵既硬度, 湯既濃淡完全唔同… 其實食得真係唔係咁開心…以我食個碗錯既麵評分:湯: 好thick, 唔係講緊味道好濃, 而係真係講緊口感有 “厚”度, 唔水汪汪。但係濃度唔夠, 因為我叫左濃, 呢碗係普通, 唔合格!麵: 我叫左個硬, 上左個普通, 食左兩啖就淋哂, 所以唔合格!唐辛醬: 本身叫左辛, 但因為被交換, 完全試唔到好d失望, 唔合格!加左一隻糖心蛋 $17

以我食個碗錯既麵評分:

加左一隻糖心蛋 $17, 佢煮既時間真係處理得唔錯中間真係好 “流”, 滷汁都好好食, 但係隻蛋太凍, 如果室溫會好好多, 一冷一熱咁食, 好似唔知點咁

如果呢間豚王代表哂其他分店都係咁, 我一定唔再去豚王, 冇需要比咁既價值食d咁既野, 加咁既服務質素... 唔係一碟肉既問題, 係成碗面都貨不對版, 我叫既野, 你硬比拎一樣野我...
5 分鐘 (堂食)