2019-07-01
今日跟爸爸到大埔慈山寺,去完後返回火車站,打算坐鐵回家。但返家前想醫醫肚。見到火車站有間唐記包點,所以決定就地買返幾個點心醫一醫肚。今次仲買了支黑芝麻豆漿,好冰凍好爽。呢支豆漿不太甜,有淡淡的黑芝麻香。不錯。點心我們叫了三款。分別有鳳爪,竹分入味,而且份量都不少,好有風味。另外燒賣是真材實料,好好味,啖啖肉。當然有叫我至愛的春蛋燒賣,每粒都有一隻春蛋在上面。好滋味。因為現在已很少酒樓有呢款點心吃了,所以每次當我想吃時,我都會想起到唐記買返個春蛋燒賣,回味一下。爸爸仲點了一個叉燒包,他說唐記的包又大個,又鬆軟,所以十分喜愛。叉燒包味道好好,入面有好多叉燒醬及肉,好惹味。我們仲點了一隻糯米雞。糯米雞好足料又好巨大。好飽肚。入面仲有原隻雞中翼,炆到好腍身,好正。糯米軟軟綿綿,好吸引。而且仲有好多好香既汁醬。混合了肉類、火腿、蛋黃⋯⋯十分惹味。唐記最方便,隨時隨地都會看到分店,幾時想食,幾時想醫肚都得。
黑芝麻豆漿
點心我們叫了三款。
鳳爪
燒賣
另外燒賣是真材實料,好好味,啖啖肉。
春蛋燒賣
叉燒包
糯米雞
我們仲點了一隻糯米雞。糯米雞好足料又好巨大。好飽肚。
入面仲有原隻雞中翼,炆到好腍身,好正。