2020-03-31
今日趁放假同屋企黎左西九龍海濱行下,吸下新鮮空氣。經過這間餐廳見到裝修好靚,座位好寬闊,最近因為疫情關係,我同家人都好少出外下午茶,所以決定試試。🤓餐廳名字FAM 係講緊食物,藝術同音樂為一體。一入到餐廳就感受到藝術嘅氣息,裝修玩味十足,牆壁同傢具用色好colourful 👍🏻☺️而桌子就用上灰色嘅雲石。最特別係大廳嘅音樂喇叭,既可以用作裝飾,音質仲好好😌餐廳消毒工作做得好好,每當有食客離開都會用消毒桌面。食客進入都需測體溫。好安心。❤️食物方面,餐廳下午茶以中式點心為主。而午市就有小菜,炒麵飯等等。我地點了香片茶同以下幾樣點心,等待點心送黎嘅途中,可以一邊欣賞維港嘅景緻,好寫意。黑松露鮮蝦豆腐皮卷腐皮煎得香脆,食落好香,入面包住好多鮮蝦,黑松露嘅味道唔會蓋過蝦嘅鮮味。😋👍🏻味道好夾🥰海鮮控必點。黑金雪山包黑黑嘅雪山包嘅外皮脆脆,有奶香味。入面原來係叉燒黎😋,叉燒有炭燒味,好味有肉汁😊連埋包一齊食唔會覺得油👍🏻彩虹鮮蝦餃🦐蝦餃好晶瑩通透,彩虹色的蝦餃皮包住雪白嘅鮮蝦還有金箔點綴,成個點心都好靚😍🥰食落皮唔會厚,蝦好彈牙🤤鮑魚野菌千層酥鮑魚係用上湯煮過,下面有切了絲嘅野菌。配埋千層酥,食落甜
黑松露鮮蝦豆腐皮卷
黑金雪山包
彩虹鮮蝦餃🦐
鮑魚野菌千層酥
鮑魚係用上湯煮過,下面有切了絲嘅野菌。配埋千層酥,食落甜甜地🤗,但又突出到鮑魚嘅鮮味,口感好豐富。😋