2020-07-18
去完PMQ附近做野,都差不多八點,唔想番屋企煮,就買外賣回家同男友食。男友想食中菜,附近大部分餐廳都係西餐,open rice 完見到呢間上海菜,PMQ行落去都幾快一入去,就探熱同消毒手叫左一個一人餐$98再加其他菜式酸辣湯(1人餐) 我同男友都好鐘意食酸辣湯,鐘意佢夠開胃呢個湯都幾足料,味道不錯,酸酸辣辣的,作為前菜好啱陳年花雕醉雞菜飯(1人餐)醉雞係涼菜,大熱天時都好啱食呢個!男友好鐘意!睇相唔覺,其實份量都算多,右邊係雞胸,左下邊係雞脾,雞胸啖啖肉就梗係俾男友食,雞脾就我食!😂 雞肉好滑,酒香味夠濃平時少食菜,今次叫菜飯,感覺健康啲!自製滷牛腱$78牛腱炆得幾淋,滷水味好入味,只是醬汁有點太濃,有點遮蓋牛本身的味道酸辣湯餛飩$60酸辣湯就咁飲好好味,配面、配雲吞都好正!加多左個酸辣湯配餛飩!原因係見到呢度既餛飩標榜自家製,而我本身好喜歡吃餛飩所以就試下!佢可以配麵,不過我驚食唔曬,所以就配酸辣湯!外賣原來會主動將餛飩同湯分開,咁就唔怕啲餛飩浸得太耐會散曬!一睇就見到菜的比例算多,感覺上菜與肉是一半一半,調味適中,啱曬我。整體不錯,兩個人食都好足夠!
一入去,就探熱同消毒手
叫左一個一人餐$98再加其他菜式
酸辣湯(1人餐)
我同男友都好鐘意食酸辣湯,鐘意佢夠開胃
呢個湯都幾足料,味道不錯,酸酸辣辣的,作為前菜好啱
陳年花雕醉雞菜飯(1人餐)
平時少食菜,今次叫菜飯,感覺健康啲!
自製滷牛腱$78
酸辣湯餛飩$60
酸辣湯就咁飲好好味,配面、配雲吞都好正!
整體不錯,兩個人食都好足夠!