2016-10-13 124 瀏覽
今日過左元朗搵friend,朋友話請我食餐泰國餐!個餐廳都幾得意,仲以為係酒吧,原來係泰國酒吧餐廳。係香港真係第一次見到有呢個組合既餐廳。餐廳後邊仲有好多餐檯,好正,好似另外一個密室咁。好彩黎得早,叫菜叫到一半d客就坐滿係隔離檯。叫左個椰青焗飯。外觀好靚,焗飯一入口,好大陣椰子香味,真係好野味。而且青豪好新鮮,大大粒,好甜。之後叫左個椰汁雞湯,呢個同之前食既椰子雞唔同,幾特別。雖然係白色,但佢都有冬蔭既酸辣味,但唔會好辣,所以越飲越開胃。雞湯有菇類,雞肉,香茅,仲有幾種香料,搭配得好好,真係冇介紹錯!叫左個炸蝦餅,蝦餅用杯黎裝,第一次見,好有創意,外觀好靚。蝦餅味道好好,冇腥臭味,呢間野質素真係唔錯!最後叫左個椰青黎飲,真係好掛住泰國椰青,呢個椰青真係同我係泰國飲既香椰一模一樣!太滾動!果種香味有時係九龍城都未必搵到!點解朋友唔早d介紹間野比我,下次我幾遠都黎食!
今日過左元朗搵friend,朋友話請我食餐泰國餐!

之後叫左個椰汁雞湯,呢個同之前食既椰子雞唔同,幾特別。

點解朋友唔早d介紹間野比我,下次我幾遠都黎食!