因為上星期我住北角炮台山的港島海逸君綽酒店,預先搵吓附近嘅餐廳食嘢! 先發現有間在艇街的新咖啡店 Coffee Obsession!原先,我的 Happy Halloween long staycation 第一日公眾假期 Check in 後想幫襯,怎料媽咪又有興趣跟我去酒店游水、食 High Tea;週末 Check out 前,我又想放工趕返酒店做 Gym keep fit! 結果,又擱置咗!於是,延遲一個星期六來幫襯!原來這是間咖啡小店!只有幾個位,比我預期細呀!富心思以花花擺設點綴,優雅添生氣之餘,影相背景效果靚得多啦!小店反而有水準及誠意,所以,呢間隱蔽咖啡小店給我印象不錯呀!由於,所有店員都戴上口罩啦!驟眼看,咖啡師對眼跟王浩信有幾分相似啊!而且,仲好有禮貌添!靚女店員都好有禮貌㗎!以位置來說,價錢方面,我個人覺得進取些少嘞!Hot White $40水溫把咖啡香發揮得淋漓盡致!用心的咖啡拉花,入口香滑順喉,味道甘醇,不酸不苦!滿意又討好!Apple Turnover $42未嚐已傳來陣陣牛油芳香!口感千層鬆化的蘋果酥,其酥脆口感程度可媲美拿破崙蛋糕,如此水準都令我喜出望

結果,又擱置咗!

於是,延遲一個星期六來幫襯!

原來這是間咖啡小店!只有幾個位,比我預期細呀!

而且,仲好有禮貌添!

靚女店員都好有禮貌㗎!

以位置來說,價錢方面,我個人覺得進取些少嘞!

Hot White $40
水溫把咖啡香發揮得淋漓盡致!

Hot White

Apple Turnover $42
未嚐已傳來陣陣牛油芳香!

口感千層鬆化的蘋果酥,其酥脆口感程度可媲美拿破崙蛋糕,如此水準都令我喜出望外!

夾雜薄薄的蘋果蓉,感覺更清新又減輕邪惡感呢!

Apple Turnover

地方細的關係,加上,不斷有食客走來幫襯,我急忙食完蘋果酥,便拿著杯咖啡,走到附近的 [油街實現],有點炎熱的立冬,吹著微風坐低慢慢嘆吧!
況且,這裡有洗手間更方便呢!

作為食客,就一就大家好做嘅!

2020-11-07
Hot White