2022-08-18
今晚同朋友去了間超靚景嘅地方食飯,當然食物質素一樣超正!餐廳位置The ONE,交通十分方便之餘,又可以在商場行完街就搭升降機上去,一出升降機個個感覺超正,夠晒特色cyber!但這個都唔夠再行出少少時見到餐廳嘅景色,維港盡入眼睛內,日夜完全是兩款景色!朋友訂了枱所以可以靠近落地大玻璃位置餐枱,轉個頭就係整個維港景色。當然今晚主要目的就係一嘗靚景同美食,餐牌上嘅Set dinner有分4道同5道菜式選擇,一場來到就點了5道菜的選擇!同埋升級了部分項目!Starter就係香煎北海道帶子、風乾豬面頰肉、燒粟米濃汁,上枱時店員即時在彈牙嘅北海道帶子上倒入栗米濃湯入去混埋鮮甜栗米粒入口,加埋塊香脆風乾豬面頰肉,作為今晚嘅首款菜式,真係十分滿足!第二道就係升級了的法式龍蝦湯、干邑忌廉,上枱時店員將龍蝦湯倒入湯碗內,剛好將新鮮龍蝦肉浸過,入口龍蝦味道濃郁,加埋龍蝦肉,哩個升級絕對係龍蝦控推介!第三道就係意大利全麥大筒粉、意式慢煮和牛肉醬,肉味濃郁意式慢煮和牛肉醬放滿了在彈牙嘅全麥大筒粉上,入口十分有口味之餘味道十分配合!第四道嘅烤美國安格斯項級肉眼配上法國鵝肝薯蓉、鮮黑筍、瑪蜚拉酒汁,本身肉眼都十分
第四道嘅烤美國安格斯項級肉眼配上法國鵝肝薯蓉、鮮黑筍、瑪蜚拉酒汁,本身肉眼都十分厚身,一切開入口個種充滿肉汁嘅感覺只能在口中感受到!而廚師掌握得十分好,入除了充滿肉汁外都十分軟熟嫩滑,十分味道!法國鵝肝薯蓉亦十分香滑好味!
當然邊食邊欣賞到維港景色又係另一個層次🥰
最後一道就係甜品法式焦糖燉蛋配意式雲呢拿雪糕伴鮮雜莓,這個香滑燉蛋上加上了脆身法式焦糖,一齊入口味道香濃,加埋香滑意式雲呢拿雪糕,就係有雙重味覺刺激感覺!
還有餐飲送上香濃凍咖啡,味道濃郁,醒神一下欣賞今晚這個美景同回味這裡高質素食物!
餐廳還有露台位置可以外出打卡拍照,一個地方享受到多樣組合!超值之選!