J.moon

2021-09-21 49 瀏覽
最近係IG經常見到呢間月球餐廳🌕, 鐘意打卡嘅我就決定一試🤪 原來呢間IG-able嘅小店係位於旺角百寶利的J Moon🙈 這裡的風格是小小的餐酒館, 室內環境有好多發光嘅波波, 超靚😍😍😍!!!
因為實在有太多選擇, 有選擇困難症嘅我地, 決定將食咩呢個重任交俾侍應🙈 所以我地點咗侍應推介嘅兩個主食、一個小吃和兩杯酒🤭 不用很久, 酒先上到了
.天秤座⚖️
作為星座愛好者😂 見到menu有十二星座嘅我地, 二話不說就決定要翻屬於自己嘅星座嘅飲品🤣 我們點的天秤座和白羊座🤫 天秤座⚖️ 喝起來很清爽, 以青檸汁為主調的搭配上琴酒, 喝起來像喝飲品般好喝, 非常開胃🤤 最特別嘅係佢地用烏型嘅杯🕊 真係好得意, 好有特色🥰
.白羊座🐑
至於白羊座的外觀一樣都係好靚😚 通常白羊座都係靚仔靚女🤫 xD 看起來像咒術迴戰中的「無量空處」一樣🤭 竹炭色的飲品喝下去也是非常的好喝, 酒味比剛才的更重一點, 以蜂蜜作調味令層次令酒作為主角較突出, 比較強調基酒本身的味道, 杯入面仲有一個球狀嘅冰, 感覺有啲似🔮🙈
天秤座⚖️
白羊座🐑
酒唱了幾口, 首先第一道上的是鰻魚意大利飯🤤 飯的味道基底是以鰻魚的燒汁為主, 調味平衡不錯, 飯的口感較為濕軟一點, 但正正則很適合這個燒汁的味道🤤
作為小食的蟹肉餅也在不久之後送上, 表層的莎莎醬搭配炸得香脆的蟹餅, 兩種味道截然不同, 讓整個口感很豐富😚 蟹肉的鮮味也為入口過後的餘韻作了一些點綴🦀
另外送上的主食是喇沙意大利麵, 喇沙對味蕾相當刺激, 不但香辣得讓人過癮🔥 入口的鹹香味也是非常的好吃, 是我近來吃過數一數二的意大利麵👍🏻
吃飽過後好像差了些甚麼, 所以又叫多一輪酒喝喝🤣 而今次就完全係交俾bartender 自由發揮😌 這次上來的是一杯以檸檬草的香氣為主調的調酒, 同樣的清新, 冰涼的口感也沖刷了喇沙意大利麵的味道😚 另一杯則是以斑蘭葉為主調的調酒, 喝下去的班蘭香氣非常強烈, 而因加了蛋白去調, 泡泡的口感就像吃蛋糕一般, 非常好喝🤤 好飲嘅程度, 真係會令你唔小心咁越飲越多🤭
知道 J Moon仲有得shisha😳 難得嚟到, 未試過shisha嘅🧠小編決定要試下😳😳 店員好好, 專登問我地鐘意甜啲定fruity啲, 又tailor made咗個士多啤梨🍓荔枝伯爵茶俾我地🤫
如果大家鐘意tailor made又想打下卡 chill drink嘅, 不妨嚟J Moon🌙 service真心好好😚 店員全部都好nice好friendly😳
P.S. 係🧠小編絕對會再嚟嘅特色小店🙈
天秤座