2019-03-08
-山長水遠走入元朗試新嘢當然唔可以虧待自己啦-<海鮮配料>🦀越南頂角膏蟹:超級誇張多膏啊,絕對係啖啖都係蟹膏啊,而且蟹肉都又甜又多,簡直就係邪惡感爆燈啊🦞澳洲龍蝦:因為係蒸既關係,所有龍蝦既鮮甜味都保留得非常好,雖然唔算係好大隻,但係就勝在夠新鮮,蝦肉超級彈牙,配埋蝦膏一齊食絕對係不得了🐚日本大元貝:不算大隻,但係非常鮮甜,蒸後肉質很軟嫩🐚越南貴妃蚌:很驚喜,完全唔需要點任何調料,放入口就係超級豐富既鮮甜味,肉質就更加係無得彈🐚翡翠九孔鮑魚:不錯,新鮮完全沒有泥味,清潔得很好🐟深海龍躉片:我不是很喜歡吃魚肉,但是這個算不錯,起碼是一點腥味都沒有🐚紐西蘭青口:哈哈我也不是很喜歡食青口,但係味道還好,也是無腥味🦐泰國海中蝦:很新鮮啊,每一隻都係肥嘟嘟,超級彈牙🥬有機蔬菜籃:特別推薦南瓜片,好甜好甜-<粥底>鹹骨粥底,融合左蒸海鮮既精華,再加上小小菜脯既點綴,是不錯的,如果煮的時間再長一點就更好了-<甜品>冰涼既椰汁燉官燕,甜度剛好,整碗都是滿滿的燕絲,很完美的結束這一餐
山長水遠走入元朗試新嘢
當然唔可以虧待自己啦
<海鮮配料>
🐚日本大元貝:不算大隻,但係非常鮮甜,蒸後肉質很軟嫩
🐚翡翠九孔鮑魚:不錯,新鮮完全沒有泥味,清潔得很好
🦐泰國海中蝦:很新鮮啊,每一隻都係肥嘟嘟,超級彈牙
🥬有機蔬菜籃:特別推薦南瓜片,好甜好甜
<粥底>
<甜品>