heather_zero
絕對值得一試
heather_zero
2021-10-03
關注
今次食咗更唔係好貴但係個感覺超高級嘅意大利餐廳,絕對值得介紹一下,成間餐廳用啲好暗好柔和嘅燈光營造一種好浪漫嘅fine dine氣氛,而且啲嘢食仲要好好食。

Cold cuts and cheese board $215

食歐洲餐廳啲食嘅,可以試晒唔同嘅嘅凍肉類同埋芝士,肉類方面有常見嘅沙樂美腸,火腿,同埋我自己個人覺得比較多肥膏嘅ham,作為前菜試晒咁多種味,加埋一開始有個welcoming wine,非常之配合,芝士方面都有齊三種硬芝士,半硬芝士同埋藍芝士,我自己個人食得比較重口味,覺得個藍芝士係最好食嘅,查埋落去個包上面餸真係一流。

Culatello di zibello $285

見到呢一個係全場最貴嘅嗰一種前菜,忍唔住叫咗試吓,餐廳號稱佢係the king of Italian pork,真係冇講錯,同頭先食到嘅凍肉send俾呢個真係高咗五個層次,非常之薄切但係都已經滲出濃烈嘅香味,入口有即溶嘅感覺,嗰啲油分充斥着成個口腔,中大有啲堅果嘅味道。呢個真係必試,而且份量都好多,多啲人一齊你share嘅話等大家都是到咁好食嘅ham。

Mushroom and Tuscany black truffle $285

用返傳統意大利真係簿底嘅Pizza,感覺絕對唔係好似食開嗰啲大連鎖嘅麵包咁樣,咁先至係真正意大利Pizza,同樣都係用咗番茄醬做底,蕃茄醬唔太甜,酸酸美味好開胃,上面再加咗芝士,蘑菇同埋黑松露,重點黑松露唔係用普通黑松露醬就算,而係真係一片片嘅黑松露切落去,成件事高級好多,都真係食到黑松露嘅味道而唔係罐頭式嘅黑松露醬,而且份量好大,侍應非常貼心,一見到我哋好似食唔完,就主動提議幫我哋打包。

Tenderloin 350g $460

意大利餐廳都有石燒上嘅牛扒,而且是影都講到明係主導一成,然之後上枱先慢慢由我哋去決定幾熟佢食,上到枱見到啲血水中標緊出嚟,非常新鮮,而且食幾多切幾多攞嚟再燒一燒,令到個表面更加趣,而裏面亦都啱啱好,唔會話因為食得慢而導致啲肉質熟晒唔好食,而且份量非常之多絕對夠幾個人分,餐廳仲配左三隻醬料,但係我覺得肉質好夠牛味,唔用醬都已經好好食。另外叫咗一個水牛芝士沙律同埋烤雜菜做side,非常之新鮮開胃。

Strawberry cheesecake $105

Whiskey Cream tiramisu $105

食意大利餐廳最後當然係要叫甜品啦,叫咗一個比較美式嘅士多啤梨芝士蛋糕,芝士蛋糕非常之滑樓,甜度適中,而且質感非常之結實,係我鍾意食嘅硬芝士蛋糕。另外就係食意大利餐一定要食嘅Tiramisu,因為我唔太鍾意咖啡嘅味道,呢度有好多隻其他嘅味道代替咗咖啡,我覺得非常之貼心,最特別嘅係佢有威士忌味,唔係周圍食到,所以今次就叫咗,出奇地威士忌同埋Tiramisu非常之配合,威士忌帶少少苦嘅味道啱啱代替左咖啡,絕對值得一試。