2019-04-08 3914 瀏覽
每次經過The One都會見到果條極長的人龍排隊等位。估唔到極尚大喜屋開張咗咁耐,都一直咁長龍。今日終於可以試下喇!可能由於餐廳的接待處空間比較細,所以所有人到後都要係外面排隊,等員工編排枱號,俾張紙仔你,然後入座。一入去好多人啊!全場坐满!!好墟陷!每位員工都好忙,但仍會向客人用日文講歡迎。自己好白痴咁搵唔到紙仔上寫的枱號,員工都主動埋黎幫你。坐低後,見到枱上有兩本好靚好整齊的點菜紙,濕紙巾,仲有個垃圾桶。負責我地果枱的女員工十分之有禮貌,仲幫我地倒鼓油!真係第一次食放題有咁的服務。呢道有別於一般放題的係服務非常好,客人坐低後完全唔洗離開座位。飲品,食物,甜品全部都會由員工送上枱。甚至連點菜紙填完都唔洗大動作叫員工過嚟,放係枱唔洗1分鐘員工就會留意到拎走。食物選擇好多,點菜紙由A去到L。一開波即叫我至愛的刺身同壽司,好多選擇!最特別係有松葉蟹脚!刺身中最好味亦都係佢,味道鮮甜,肉質結實,蟹肉飽满,唔似有啲地方的蟹脚入面係空氣或海水多過蟹肉。象拔蚌同鮮赤貝都好爽腃鮮甜。壽司款式選擇非常之多,仲好特别有:“極”壽司,同“尚”壽司。極壽司係拖羅加甜蝦加黑松露,尚壽司係明太子沙律醬,芒果和呑
自己好白痴咁搵唔到紙仔上寫的枱號,員工都主動埋黎幫你。
食物選擇好多,點菜紙由A去到L。
一開波即叫我至愛的刺身壽司,好多選擇!最特別係有松葉蟹脚!刺身中最好味亦都係佢,味道鮮甜,肉質結實,蟹肉飽满,唔似有啲地方的蟹脚入面係空氣或海水多過蟹肉。象拔蚌同鮮赤貝都好爽腃鮮甜。
壽司款式選擇非常之多,仲好特别有:“極”壽司,同“尚”壽司
壽司係拖羅加甜蝦加黑松露,
壽司係明太子沙律醬,芒果和呑拿魚味。我鐘意食生的極壽司多啲。
壽司類呢到都做得好好,當中好好味的有:
海膽軍艦係超級好味。海膽味香濃。
親子花之戀壽司原來係一件放魚子,另一件放蟹子。普通的花之戀都好好食,上面的三文魚味道口感都係拖羅級的三文魚。
柚子胡椒油甘鱼,柚子胡椒原條穴子。
柚子味獨特,配油份重的油甘魚和穴子好夾。原條穴子差不多有成枝筷子咁長!
松葉蟹膏燒赤蝦,蟹膏好甘香,配赤蝦的爽腃清甜,十分好。

係極尚海之盛宴中(E),全部都好吸引,好想叫哂。但知道自己眼闊肚窄,唔想做大嘥鬼,所以都係只叫2款試下。
什菇露荀炒珊湖蚌, 好香蒜香味,係蒜蓉粉絲蒸扇貝嗰隻蒜蓉味,好好味。
北海燒帆立貝,有芝士,沙律醬,洋葱碎,紅黃椒碎,味道偏濃,偏甜。

食食下發現牆上有張海報顯示Movenpick ice cream & Haagen Dazs(季節限定)。因為見唔到點菜紙上有呢啲雪糕,於是詢問女員工。佢超級有禮,先道歉我地張枱可能用哂果張點菜紙,然後即刻係隔離枱拎一張(L)俾我地。又向我地解釋而家季節限定的味道係咩,每位客人只可點一杯Haagen Dazs 或Movenpick,仲提我地點菜紙上的甜品或雪條可以任叫。

泰式鳳爪,係tabasco嘅辣味。沙律類中的蟹肉胡麻豆腐同埋黑松露帶子沙律都幾好味。

食完壽司刺身後都飽左一大半。無乜點到熱食。其中的燒牛舌同風味淋燒魚干都唔錯,而黃金蝦係最好食。又大隻,肉質結實, 外層被鹹蛋黃醬包住。香口好味,仲有炸薯條,連埋啲 鹹蛋黃醬一齊食超好味停唔到。

最後食埋至愛的Movenpick雪糕後,只剩小量空間叫甜品。當中焦糖日式軟芝士蛋糕同埋Tiramisu係最啱我口味。

仲想食多啲,無奈胃的空間唔夠大,唯有下次。總括今晚食物服務好好,比起之前去過的大喜屋更好,令我同朋友可以舒舒服服咁坐定定飲酒傾計食嘢。

清酒,梅酒,什菇露荀炒珊瑚蚌

沙律類
黃金蝦
甜品
柚子胡椒原條穴子
  • 燒羊鞍,燒雞軟骨